torsdag 13 oktober 2011

En färgrik blandning

Fyra språk- ett land- och här hela 25 noveller. Kan man få en bättre introduktion till schweizisk litteratur, frågar jag mig. Jag tror knappast det. Schweiz är, som det står i bokens förord, både centralt och avskilt- ett land med en alldeles speciell karaktär och med en likaledes alldeles speciell mångfald. Mikrokosmos och makrokosmos i blandning.

Schweiz har nära 8 miljoner invånare och av dem talar lite över 60% tyska, cirka 20% franska, drygt 6% italienska och så talas rätoromanska av en halv procent. Denna halva procent bor mestadels i kantonerna Tessin och Graubünden. Jag lär mig också att det finns FEM varianter av rätoromanska: sursilvan, sutsilvan, surmiran, puter och vallader. I novellantologin representeras rätoromansk litteratur av Lothar Dezplazes, Arno Camenisch och Claudia Cadruvi.

Mångfald är ordet. Varje språkgrupp får ett eget litet förord - så välbetänkt - det väcker intresset ytterligare inför läsningen. Det här är en verkligt fin novellsamling som får mig att vilja göra flera "schweiziska bekantskaper". Jag har inte hunnit läsa alla novellerna ännu- men jag är på god väg. Jag är mycket imponerad.

"Sensommarmöten" har getts ut av fina Tranans förlag.

2 kommentarer:

Böckerx3/Metta sa...

Åh, den sneglade jag på på bokmässan. Så bra med lite smakprov!

Ingrid sa...

Metta: Jag är faktikst helt lyrisk inför den här novellsamlingen.