söndag 2 oktober 2011

På min önskelista

Jag har redan konstaterat att det kommer att bli en dyr höst... det är omöjligt att stå emot alla frestande nya böcker som väller fram ur förlagens dunkla vrår. Theodor Fontane uppmärksammas- tack för det, säger jag och tänker våga mig på att läsa "Der Stechlin" också så småningom. Det enda av Fontanes verk som blivit översatt till svenska är "Effi Briest"... så sorgligt. "Theodor Fontane- förnuft och fantasi" av Henrik Sjögren är utgiven av Carlssons förlag.Äntligen kommer Thomas Manns "Bergtagen" i ny utgåva. Bonniers förlag ger ut- och ja, det är bara att slå till. Den här boken vill jag inte vara utan.Essäer av nobelpristagaren Czeslaw Milosz- "Mitt Europa". Brombergs förlag. (Nobelklassiker).


Essäer av ännu en nobelpristagare presenteras i "Hunger och siden"- Herta Müller. Det är Tranans förlag som ger ut- och Bodil Zalesky har översatt.


Minsk- en stad som jag vet så gott som ingenting om. Vad är då bättre än att försöka bilda sig. Ersatz förlag ger ut Artur Klinaus "Minsk, drömmarnas solstad". Jag norpar baksidestexten:


"Den resenär som första gången anländer till Minsk blir både konfunderad och överväldigad av stadens enorma boulevarder, ändlösa parker och underliga palats med oklara funktioner. Byggd från scratch efter andra världskriget som en stalinistisk idealstad har Minsk i dag förvandlats till ett absurditetens monument. Det är också en skådeplats för kampen om framtiden, där demokratin som aldrig hört hemma i utopier förgäves försöker göra sig hörd.Artur Klinau belarusisk konstnär, arkitekt och författare porträtterar den gåtfulla huvudstaden och konstaterar att det är långt från den belarusiska skymningszonen till Europa."


Det är verkligen en spännande bokhöst i år! Och det kommer mera, det kommer mera.....

4 kommentarer:

bokstödet sa...

Bergtagen finns på min lista också.

Hanneles bokparadis sa...

Hihi, jag som trodde jag har alla böcker som jag vill ha, men.... Bergtagen kommer nog på posten vilken dag som helst (jag väljer ju alltid gratis porto)

Vicky sa...

Jag vågar hålla koll på nyutgivningen längre. Läslistan är redanpå tok för lång för att vara realistisk :)

Ingrid sa...

Bokstödet och Hannele: Bergtagen känns som en bok man måst ha i hyllan- och när sedan upplagan sålts slut lär den vara svår att få tag på igen.

Vicky: Jag känner igen allt det där- jag har en sjumilaönskelista och sedan får jag gallra... och gallra....