fredag 21 oktober 2011

Folket i Bilds världsbibliotek

var en serie böcker som gavs ut under 40- och 50-talet. Här är den illustrerad med min egen "Skeppar Worse" av den norske författaren Alexander Kielland.

Världsbiblioteket erbjöd fem "utvalda, högklassiga romaner från ett land eller språkområde" och i allt blev det tio serier: den ryska, den amerikanska, den engelska, den franska, den tyska, den indiska, den italienska, den sydamerikanska, den danska och den norska.

Det är inga dåliga titlar som ingår och här finns det mycket att bli inspirerad av- jag länkar till Wikipedias sida om serien HÄR. En del av titlarna torde vara ganska bortglömda (och oförtjänt så) men det finns också en hel del "kändisar".

Det är inte utan att jag känner en viss nostalgi inför både 40- och 50-talets bokutgivningar. Jag tycker nog att man ska ta sig tid att leta i både bibliotekens magasin och på antikvariaten. (Det går ju bra att göra via nätet.....).

De här böckerna är också utrustade med fina förord. Under hösten 1956 gav man ut hela den norska serien på en gång. Förutom "Skeppar Worse" (som jag varmt rekommenderar) ingår Hans E Kincks "Ungt folk", Kristoffer Uppdals "Dansen genom skuggornas rike", Olav Duuns "Medmänniskor" och Cora Sandels "Kranes konditori".

Inga kommentarer: