onsdag 12 oktober 2011

Nobelpristagarnas stad

(fotot är lånat från Wikipedia)Inte visste jag att Breslau (idag Wrocław) har fostrat så många nobelpristagare- men så är det. På min resa längs Oder har jag nu kommit till det som idag är Polens fjärde stad och huvudstaden i nedre Schlesien. Wrowclaw (Breslau) blir en av två kulturhuvdstäder år 2016.

1902 Theodor Mommsen, litteratur (tyska kejsartiden)
1905 Philipp Lenard, fysik (tyska kejsartiden)
1907 Eduard Buchner, kemi (tyska kejsartiden)
1908 Paul Ehrlich, medicin (tyska kejsartiden)
1912 Gerhart Hauptmann, litteratur (tyska kejsartiden)
1918 Fritz Haber, kemi (tyska weimartiden)
1931 Friedrich Bergius, kemi (tyska weimartiden)
1943 Otto Stern, fysik (tyska "tredje riket")
1954 Max Born, fysik
1994 Reinhard Selten, ekonomiEn imponerande skara, förvisso! (listan finns HÄR)


I Svensk uppslagsbok (1936) ägnas inte mindre än tre sidor åt staden inklusive en stor stadskarta. Vid den här tiden hade Breslau över dubbelt så många invånare som idag (1925 : nära två miljoner). Det här är en väldigt gammal stad- rådhuset grundlades redan på 1200-talet, likaså den mäktiga S:t Elisabeth-kyrkan."Breslau är centrum i Schlesiens rika jordbruks- och industriområde. Vidare har Breslau sedan gammalt på grund av sitt läge varit en viktig förmedlare av varuutbytet mellan Tyskland samt Polen och Ryssland. Härtill har Oder väsentligt bidragit." (från Svensk uppslagsbok).Länge kämpade Frankfurt an der Oder och Breslau om förstaplatsen vad gällde kulturellt centrum - till slut avgick Breslau med segern - då skrev man 1811 och Breslau hade då övergått från habsburgsk ägo till att bli den näst största staden i Preussen.
Staden undgick de stora allierade bombningarna under andra världskriget (den låg för långt bort) men under våren 1945 förklarades Breslau för "fästning" och vägrade att ge upp- den röda armén förstörde sedan 70% av staden.

Breslau c:a 1900 (från Wikipedia)
Jag tycker att det skulle vara mycket intressant att besöka Wroclaw/Breslau- det är en stad som jag tror har mycket att erbjuda. Kanske år 2016? Den som lever får se.

2 kommentarer:

Malou sa...

Vilken underbar blogg!

Jag har hittat hit via Bodil Zaleskis "Under Pausträdet".

Ser fram emot trevlig läsning och fortsatt vackra bilder.

Malou

Ingrid sa...

Malou: Tack för dina vänliga ord- jag blev så glad. Det blir säkert fler bilder.