lördag 22 oktober 2011

Strandnära
(Vy från Rusné (Russ) lånad från Wikipedia.
Nej, jag skulle inte vilja bo i floden Memels deltaområde. Här blir det ofta översvämningar. Vårarna är extra vådliga. Jag läser berättelsen om Jons och Erdme i Hermann Sudermanns novellsamling "Resan till Tilsit"."Oj oj! Översvämning! Oj oj! Översvämning! Översvämning! ---


Gårdsplanen står under vatten. Det har inte så mycket att betyda, när allt kommer omkring."


--


Men det blir värre- hela huset översvämmas, grannens hus lossnar från grunden och far iväg- grisarna drunknar och korna måste räddas upp på höloftet under enorma ansträngningar. Det var en obarmhärtig vår det året. Historien om Jons och Erdme är både sorglig och uppbygglig - sorglig för att det är ett så hårt liv för dem där i sumpmarkerna kring Heydekrug men uppbygglig för att Jons och Erdme är så envisa och så arbetsamma och kloka- det ger inte upp. Så här var livet för många i den här trakten och Sudermann kan konsten att beskriva det på ett underhållande sätt trots alla bekymmer som fyller sidorna.Människorna som bor i trakterna av Heydekrug är vana vid umbäranden- de vet hur de ska klara livhanken och de har inga stora pretentioner på tillvaron. Hårt arbete och målmedvetenhet- det är överlevnadsreceptet. Sudermann har gjort både tiden och platsen odödliga.
Heydekrug heter idag Siluté. "Šilutė district municipality is one of 60 municipalities in Lithuania. It is known for spring floods when ice on Neman River starts melting. This is the only municipality in Lithuania that gets flooded on regular basis." (Wikipedia)


Nu återstår bara en enda berättelse för mig i boken (som har tagit slut alltför snabbt).

2 kommentarer:

bokrikedom sa...

Ännu ett boktips från dig, som jag gärna vill testa!

Ingrid sa...

Bokrikedom: Sundermanns novellsamling är verkligen läsvärd- lite som berättelser ur "tusen och en natt" (men med Memelområdet i fokus).