onsdag 5 oktober 2011

Nobelpriset i litteratur och lyrikens alltmera krympande utrymme

(Johannes Bobrowski dog alldeles för ung- och hann förmodligen inte ens bli påtänkt för Nobelpriset-sorgligt nog.)Jag läser Eva Ströms mycket tänkvärda artikel i dagens Sydsvenska. Ja, det är femton år sedan Wislawa Szymborska erhöll sitt välförtjänta Nobelpris. Lyriken är onekligen satt på undantag och det är så oerhört sorgligt. Bokhandlarna befattar sig knappt med genren och de orkar tydligen inte ens ge poesien ett eget hyllplan- läs här om Evas erfarenheter- på bloggen Lustigkulle. Man tar sig för pannan och suckar sedan djupt.Det finns så många fina poeter som försvinner bort i allt "hajpat brus" idag. Jag saknar lyrikens närvaro därute- i både cyberspace och också rent fysiskt- i bokhandeln. Och- jag saknar Bais knepiga lyrikutmaningar på den ypperliga bloggen "Boklesebloggen min" -.
Jag hoppas att du forsätter med dina inlägg Bai- din röst behövs!

2 kommentarer:

Petra Rhodin sa...

Det är inte bara Akademin och bokhandeln som behandlar lyriken styvmoderligt, utan även tidningarna: det är ytterst sällan man får läsa en dikt i en tidning. Det korta formatet borde annars göra lyriken lämplig att ta in. Som tur är finns det bloggare som läser och skriver och lägger ut dikter på nätet och inspirerar till vidare lyrikläsning!

Ingrid sa...

Petra: Givetvis har du rätt. Det är inte ofta det citeras dikter i dagspressen- och det skrivs över huvud taget mycket lite där om lyrik. Visst är det tur att det finns lyrikintresserade bloggare. Annars skulle läget vara totalt hopplöst.