måndag 3 oktober 2011

Minsk ligger i Vitryssland (Belarus)



Så här vacker och idyllisk såg staden ut i mitten på 1800-talet. Idag är den en sjudande metropol med över miljonen invånare (och hög kriminalitet). I mitt gamla uppslagsverk (från 1937) läser jag: "Minsk, vitryska Mensk; huvudstad i Vitryska socialistiska sovjetrepubliken, nära polska gränsen; 153,494 invånare (1931) därav 42 % vitryssar och 41% judar.-- Minsk är Vitrysslands kulturella medelpunkt och har tre läroanstalter av universitets rang, muséer och stort bibliotek. Minsk är en viktig järnvägsknut samt har bl a cellulosaindustri, kvarnar och metallverk. Minsk är en mycket gammal stad, som vid Polens andra delning 1793 tillföll Ryssland; 1919-20 hölls den besatt av polackerna."



Andra världskriget for härjande fram i staden vars invånare fick utstå stora lidanden under den tyska krigsmaskinen.






Polens delningar. En sorglig karta.

Mina egna associationer till Minsk.... "Sparven från Minsk- Olga Korbut". Gudabenådad gymnast på 70-talet. Jo, jag minns.....



I Uwe Radas bok om Memel (som saknar register- morr i kubik- ) får Minsk inte så stor plats- mer än som platsen där flodens källor finns (i närheten av, vill säga).

Jag har beställt Artur Klinaus bok - "Minsk- drömmarnas solstad" för att få ett begrepp om hur "moderna tider" har skapat något nytt av den gamla staden.




Inga kommentarer: