måndag 24 oktober 2011

Han kom från Farsö



Farsö i Himmerland på nord-Jylland var hans hem- här föddes han år 1873, den danske författaren och nobelpristagaren Johannes V Jensen. I hans bok "Myter" som gavs ut av Bonniers förlag (Gula serien) 1951 (året efter författarens död) skriver Jensen om sin barndom i Farsö och hur han och hans bröder lekte och levde rövare i kyrktornet. Det var livsfarliga lekar- en av bröderna vågade sig på att "omfamna kyrktuppen" och de andra barnen nästan svimmar av skräck. Så en dag händer något speciellt- två målare kommer till Farsö och en av dem, den yngre (som bär en speciellt iögonfallande azurblå hatt) ska väcka starka känslor hos pojken Johannes. Han får ta sig en titt i målarens skissblock- och så- med en gång väcks barnets intresse och kreativitet. Han börjar måla, han också. Han beskriver hur "luften blir laddad av lidelse" han blir besatt av längtan efter att "besitta all världen genom att se den".


Många år senare möts den nu vuxne Johannes och målaren på nytt- det gamla skissblocket kommer fram och så "brister något". Plösligt tas den vuxne mannen tillbaka till barndomens landskap, till kyrkan och till dem som då var i sin krafts dagar- som nu vilar i jorden. Kyrkan har blivit en samlingspunkt för så många liv. Det blir en vemodig betraktelse över tidens gång.


"Kyrkan i Farsö" är en så vacker och stämningsfylld beättelse- och den första av sammanlagt 20 myter som har utvalts av författaren själv. Anders Österling har skrivit förordet.



3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vet inte ens var Farsö är...

Ingrid sa...

Hannele: Det visste inte jag heller när jag började läsa boken- det är en mycket liten ort i närheten av Limfjorden, norra Jylland.

Bogstavsamleren.dk sa...

Farsø er en lille vindblæst flække i Nordjylland, ikke så langt fra Limfjorden, som du skriver. Det er kendt for en ting og kun en ting, nemlig de to søskende der begge blev forfattere, Johannes V. Jensen og Thit Jensen (og som ikke kunne lide hinanden).

Deres barndomshjem er udbygget til museum. Hvis man gerne vil se museet, så skal man gå ned på kommunebiblioteket og låne nøglen :-)