lördag 8 oktober 2011

En av årets mest inspirerande böcker (för mig alltså)

Martin Pollacks "Galizien". (Här i sällskap med ett något morgontrött husdjur).I en av enkätfrågorna från igår gällde det att välja ett önskeresmål. Om jag nu kunde göra en tidsresa skulle svaret bli "till Galizien- som det såg ut en gång- när habsburgarna styrde och deras välde var nästan oändligt"- och till Bukowinas huvudstad Czernowitz- som under många år var något av en kulturens högborg.

Chrzanów (stora torget, cirka 1910)- i "lill-Polen".
Tack och lov då att Martin Pollack skrev sin bok- och att jag läste den. På bara lite över 200 sidor får man en insikt i det här högintressanta området- från stad till stad går färden och författare och kulturpersonligheter "kryddar" sidorna. Ett av de allra finaste mötena var det med poeten Rose Ausländer. Här två av hennes dikter i engelsk översättning. Och jo, hon har översatts till svenska också- (Ellerströms förlag har gett ut "Drömmen har öppna ögon"). En annan poet från Galizien är Mascha Kaléko- född i Chrzanów (i ett område som kallas för "lill-Polen"). Jag skrev några rader om henne här.


Ich bin vor nicht zu langer Zeit geboren

In einer kleinen, klatschbeflissenen Stadt,

die eine Kirche, zwei bis drei Doktoren

Und eine grosse Irrenanstalt hat.


(från dikten "Interview mit mir selbst" (Das Lyrische Stenogrammheft 1933).Det har blivit ett par bokresor under året (och det är ju inte slut än) men frågan är om resan till just Galizien kan överträffas (även om Claudio Magris "Donau" naturligtvis står i en klass för sig).

3 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Gott sällskap :)

mimmimarie sa...

Finfin vovve och intressant resmål.

Ingrid sa...

Hannele: Mycket gott.

Mimmimarie: Ja visst är det ett lockande resmål- och husdjuret är för det mesta ett mycket tålmodigt och vänligt sinnat husdjur. (utom när det åskar ute eller när bråkiga tonåringar slänger smällare....).