söndag 23 oktober 2011

Ett evigt dilemma

Så har jag läst ut bok nummer två i min egen "Fontane-utmaning". Det är inte alldeles enkelt att spåra upp böckerna men tack och lov är två nya titlar på väg till mig- vilket jag ser mycket fram emot.


"Unwiederbringlich"- eller som den heter i engelsk översättning "No Way Back" är en roman med ett mycket modernt ämne: bristen på kommunikation i ett äktenskap. Fontane tar oss med till år 1859 och till familjen Holk som bor på slottet Holkenäs i Schleswig. Greve Helmuth och hans hustru Christine har varit lyckligt gifta i över 17 år när han bli kallad till hovet i Köpenhamn (Holk har "tjänsteplikt" hos en av de danska prinsessorna, en äldre dam).


Christine som är i full gång med att planera de två tonåriga barnens fortsatta skolgång har inte lust att följa med, vilket med tiden visar sig vara ett stort misstag . Man har redan börjat ana att det finns vissa spänningar mellan makarna- Christine är den mera bestämmande och har kanske vissa "diktatoriska anlag"- Helmuth tar dagen som den kommer och med moderna termer kanske man kan säga att han är "en glad skit". Det stora problemet är att makarna pratar förbi varandra och inte säger vad de menar och inte kan uttrycka sig "rätt".


I Köpenhamn diskuteras det politik och man roar sig- det är ett ytligt liv. Brev växlas mellan makarna Holk- men de blir allt glesare. I Köpenhamn finns det också många frestelser- och så faller Helmuth Holk som en mogen frukt och äktenskapet går i putten. Nu slutar inte romanen med detta - fortsättning följer och den är kanske inte vad man hade väntat sig.


Fontane kan sin danska historia och han kan också sitt Köpenhamn (där han hade vistats)- många av personerna i boken är verkliga (men prinsessan är fiktiv) som t ex Grevinnan Danner

och Christian de Meza. I "Unwiederbringlich" beskriver Fontane ett äktenskaps långsamma sönderbrytning och fall- realistiskt, med fint tecknade porträtt och med fängslande handling och dito bipersoner.


Med en papegojas envishet upprepar jag- snälla någon- se till att vi får möjlighet att läsa flera böcker av Fontane på svenska! (I dagens läge finns alltså bara "Effi Briest" översatt.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag vill verkligen läsa "No way back". Grevinnan Danner har jag läst en del om tidigare, men hur mycket verklighet tror du det som skrivs i boken om henne är?

Ingrid sa...

Mimmimarie: Grevinnan Danner nämns bara i "marginalen" i Fontanes bok (men ganska ofta). Någon populär person var hon väl inte och hon ses inte med blida ögon av "prinsessan". "No Way Back" anses annars vara en av Fontanes bästa romaner- nästan i klass med "Effi Briest".