tisdag 18 oktober 2011

Ostpreussens Versailles

I Max Egremonts bok "Forgotten Land- journeys among the ghosts of East Prussia" (Picador, 2011) läser jag om slottet som kallades Ostpreussens Versailles- Schlobitten (numera Slobity). På bilden ovan ser man byggnaden under den största glansperioden- under slutet av 1800-talet. Idag är bara ruiner kvar.

Trakehnerhästar (1927)Schlobitten ägdes av familjen Dohna - den siste Dohna här var Alexander- han tvingades fly undan röda armén i januari 1945 med sig hade han hundratals flyktingar, traktorer och hästar. Hästarna var alla av rasen "trakehner" och på så sätt kunde denna hästs fortlevnad försäkras för framtiden. Trakehnaren är en av världens bästa sporthästar och rasen innehar många världsrekord inom ridsporten. HÄR finns en del att läsa om trakehnaren.

Inuti det praktfulla slottet fanns dyrbart porslin, dito glas , silver, antika möbler och konst. Dessutom hyste slottet ett bibliotek om 55 000 volymer! Familjen Dohna var en av kejsarens absolut trognaste familjer och framför allt Wilhelm II öste presenter över Dohnas. År 1945 förstördes en stor del av inventarierna men något hann räddas undan ryssarnas framfart och idag kan man beskåda en del av rikedomarna i Berlin (Schönhausen museum) och i staden Morag (tidigare Mohrungen) i Polen (i det som en gång var ett hus tillhörigt familjen Dohna).

Alexander Dohna blev mycket gammal, nära hundra år (1899-1997). Mot slutet av sin levnad tecknade han ner sina minnen/memoarer. (Erinnerungen eines alten Ostpreußen ['Recollections of an old East Prussian'] (Berlin, 1989) ). Här minns han den ljusblåa ostpreussiska himlen, den milda vinden från Östersjön, turerna i den hästdragna vagnen om somrarna och med släde under vintern- han mindes också att Wilhelm II hälsades som kung av Preussen - inte som tysk kejsare. Memoarerna finns fortfarande att köpa via tysk nätbokhandel.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Många slott har spännande historia.

Ingrid sa...

Hannele: Det skulle vara så intressant att ägna en semester åt gamla slott.

mimmimarie sa...

Jag följer gärna med på slottsresan. Namnet Dohna kändes så bekant och när jag letade lite fick jag fram att en grevinna Hedvig Ulrika Dohna hade ont om pengar och sålde koppartaket på Tidö slott och då lär hon ha varit en av Sveriges rikaste kvinnor.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Intressant! Tänk att sälja ett helt koppartak... det måste ha varit besvärligt att montera ner det :-) nu måste jag ta mig en titt på Tidö slott. Tack ska du ha för upplysningen!