måndag 24 oktober 2011

Den siste habsburgaren

på Österrikes tron var Karl I


hans hustru var den vackra och bestämda Zita av Bourbon-Parma.
Jag läser i Stefan Zweigs "Die Welt von Gestern" ("The World of Yesterday" i engelsk översättning) och jag fastnade för den essä som har titeln "Going home to Austria". Här beskriver Zweig ett Österrike som är helt skövlat och förött- på randen av undergång. Han kommer resande från Schweiz med sin fru för att bosätta sig utanför Salzburg. I gränsstaden Buchs på den Schweiziska sidan väntar han på tåget som ska föra paret vidare- då ljuder plötsligt en klocka och poliser och gränskontrollanter ställer sig i givakt. Ett tåg är på ingång. Det är inte vilket tåg som helst utan ett ovanligt fint sådant- genom ett fönster ser Zweig den siste kejsaren, Karl, som står bredvid sin svartklädda hustru Zita.
"It gave me a shock- the last emperor of Austria, heir to the Habsburg dynasty that had ruled the land for seven hundred years, was leaving his domains!" Och så erinrar sig Zweig sin barndom i Wien med det vackra palatset Schönbrunn och hur den gamle kejsaren Franz Joseph ibland sågs promerera runt i parken- Haydns "Gott erhalte Franz den Kaiser"- alla festligheter och all glans. Alla som stod på perrongen förstår att de bevittnar något av en historisk tragedi. Så far tåget vidare. "At that moment the Austrian Monarchy that had lasted for nearly a thousand years came to its real end. I knew that I was going back to another Austria, another world".

Det var i november 1918. Så småningom deporterades (efter ett par kuppförsök) Karl med familj till Madeira. Där dog han år 1922. Zita blev nära 100 år och dog först 1989. Hon ligger begraven i Kapuzinerkirche i Wien .

4 kommentarer:

Geir Isaxen sa...

Jeg har besøkt Schönbrunn Schloss i Wien to ganger, faktisk. Og opplevelsen kan anbefales på det varmeste.
Men en bør nesten sette av hele dagen, og ikke forville seg inn i en guidet saueflokk. Så mange inntrykk må fordøyes i bedagelig tempo, og i ensom majestet.

Ingrid sa...

Geir: Wien är en stad som står högt på min lista över platser att besöka. Jag tror att man kan känna historiens vingslag där i Schönbrunn (guidade turer är mycket jobbiga, tycker även jag- bättre att vandra i sin egen takt)

mimmimarie sa...

Jag har en fin bok om Zita i min bokylla. "The last empress" The Life & Times of Zita of Austria-Hungary 1892-1989 av Gordon Brook-Shepherd. Det är en bra bok komplett med släktträd, noter och goda källhänvisningar.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Tack ska du har för rekiommendationen- jag var just på väg att leta efter en bok om Zita. Så bra!! Jag ska se om jag kan få tag på ett begagnat exemplar! Jättestort tack, än en gång.