söndag 2 oktober 2011

Henrik Tikkanen

Jag kan väl inte påstå att Henrik Tikkanens romaner är bortglömda- men kanske hör de inte till de numera mest lästa. På 70-talet var han mycket i ropet med sin "gatutrilogi"- Korrigering: Fem böcker med gatunamn finns det! (Tack Johannes, för påpekandet.)

Brändövägen 8 Brändö. Tel 35 (1975)
Bävervägen 11 Hertonäs (1976 )
Mariegatan 26 Kronohagen (1977)
Georgsgatan (1980)
Henriksgatan (1982)

De här raderna ur "Brändövägen 8" torde vara klassiska. Henrik T. och hans två bröder har hämtat faderns aska (som ligger i en urna) för att föra den till graven.

" Vi åkte taxi från krematoriet till Brändö begravningsplats. Jag satt i mitten med urnan i famnen och tvillingarna på var sin sida. Jag rökte en cigarett. Askpelaren på cigaretten blev längre. Jag lyfte på urnans lock och slog av askan i urnan. Mina bröder såg vad jag gjorde, men de sa ingenting. Jag visste inte varför jag gjorde det."

Just "Brändövägen 8" finns fortfarande att få i pocketutgåva via vanlig bokhandel.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vad jag gillade dom (och lånade till kusinen, de billiga (?) pocketböckerna kom tillbaka efter en lång lång tid, i bedrövligt skick. Numera säger jag att mitt lilla bibliotek är referensbibliotek, böcker får läsas bara på plats :)

Johannes sa...

Å, de är förträffliga! Men det är ju inte tre, utan fem böcker. (Vad är det de sista heter? Georgsgatan och Henriksgatan eller något sådant. Utan gatunummer.)

Ingrid sa...

Hannele: Böcker ska man vara rädd om. Jag är inte glad för att låna ut och lånar bara från biblioteket själv (det är så lätt att böcker får ben....).

Johannes: Du har så klart alldeles rätt. Georgsgatan och Henriksgatan är titlarna och 1980 och 1982 (respektive) är de daterade. De ser ut att finnas kvar på en hel del bibliotek vilket är glädjande. Jag borde nog läsa om.