lördag 15 oktober 2011

Kattspången (Der Katzensteg) av Hermann Sudermann

Här en modernare tysk utgåva. Jag har läst den gamla svenska översättningen från 1927. "Kattstigen" tillhör säkerligen inte någon av de mera lästa böckerna numera- vare sig i Tyskland eller här. Jag är glad att jag hittade den- kanske inte för att den är så rasande fantastiskt bra- men för att den trots allt ger en inblick i och en bakgrund till ett historiskt skede.

Året är 1814 och Napoleons trupper marscherar genom Europa- krig och förödelse på så många platser. På slottet Schranden i Ostpreussen dör baronen och slottsherren von Schranden- men ingen vill begrava honom. Hans son, Boleslav får reda på detta- på sin väg hem från kriget- och han skyndar till handling.

Baronen är en hatad man i området för år 1807 visade han vägen för fienden (Napoleons soldater) - över den så kallade "Kattspången" och in på preussiskt område. Allt detta hat riktas nu mot sonen, Boleslav, som utmärkt sig i kriget och dekorerats till löjtnant- men under ett taget namn- för "von Schranden" är besudlat. På det nu så gott som nerbrända och illa åtgångna slottet bor den stackars pigan Regine (som varit von Schrandens slav och älskarinna). Byborna fryser ut både henne och Boleslav- och spänningen stiger. Det kommer till flera våldsamma uppgörelser. Slutet blir naturligtvis inte lyckligt.

Olycklig, försummad kärlek och ära och heder. Det är i stort vad romanen handlar om. För mig blev det en inblick i Preussens historia. Jag tänker läsa åtminstone en bok till av Sudermann- då blir det den här:

Resan till Tilsit : berättelser från Litauen / Hermann Sudermann ; till svenska av Gösta Gideon Molin
Sudermann, Hermann, 1857-1928 (författare)
Sudermann, Hermann: Litauische Geschichten. (originaltitel)
Stockholm : Svenska andelsförl., 1918

"Der Katzensteg" har filmatiserats ett par gånger om.

6 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Jag tycker att den later valdigt lockande, synd att jag inte kan tyska..

Ingrid sa...

Emma: Du kan nog få tag på en svensk översättning (även om den är gammal) tror att bokbörsen kan ha en del. (Lånade varianten är väl inte så praktisk för dig :-)

Emmas Bokhylla sa...

Da skall jag kika efter den, Bokborsen brukar ha det mesta!
...och du har ratt, biblotikarierna skulle nog bli valdigt arga pa mig i langden! :-)

Ingrid sa...

Emma: Jag hoppas att du hittar "Kattspången". Den är väl värd att läsa!

Deisy sa...

Håller som bäst på att storstäda i bokhyllorna och där hittade även jag "Kattspången" från 1927.
har inte läst den men kanske det är dags nu!
Deisy Andersson

Ingrid sa...

Hej Deisy, Så roligt att du också har "Kattspången"- Sudermann borde inte vara så bortglömd som han verkar vara. Hoppas att du har tid att läsa! Hans novellsamling "Vägen till Tilsit" är ännu bättre! Den kan jag verkligen rekommendera. Finns på biblioteken (även om man kanske måste fjärrlåna- den är värd beställningsavgiften!)