måndag 2 maj 2011

Karl Kraus

På sista tiden har jag läst en del essäer om det gamla Österrike (läs: habsburgska riket)- och där nämns alltsom oftast en herre vid namn Karl Kraus. Vem var Karl Kraus (ja, det undrade jag också när jag läste för jag visste ingenting om honom). Jo, han var författare-poet- aforistiker- och mest känd som grundare av tidningen "Die Fackel" som hann komma ut i över 900 upplagor. Karl Kraus var frispråkig och minst sagt intensiv och auktoritär. Omdömena om honom växlade mycket på den tid det begav sig. På tyska finns det mycket att läsa av Kraus- och även i engelsk översättning. I Sverige däremot har mig veterligen inte mycket getts ut- men år 1995 kom
" I denna stora tid". Texter ur "Die Fackel" i urval och översättning av Lars Bjurman
Brutus Östlings Bokförlag Symposion. Jag länkar till David Karlssons recension av boken i GP HÄR. (En bok som man numera bara kan få tag på antikvariskt)- och jag har beställt "I denna stora tid" via fjärrlån. Så ska jag få min nyfikenhet stillad, hoppas jag.

2 kommentarer:

Petter sa...

Det finns på svenska också två utdrag är hans pjäs "Mänsklighetens sista dagar". I "Satiricon. De elaka böckernas bok", red. B. Holmqvist och i "stormcentrum. modern tysk prosa", red. S. Jonasson och C-H Wijkmark.
Det är rätt korta utdrag. Men böckerna innehåller en hel del annat bra.
"I denna stora tid" är en av mina favoritböcker.

Ingrid sa...

Petter: Tack för all denna värdefulla information. Jag hoppas att jag slipper vänta så länge på "I denna stora tid". Jag är mycket nyfiken på Kraus, som sagt.De andra böckerna du nämner noterar jag för vidare utforskning! Tack ska du ha, än en gång!!