fredag 6 maj 2011

Jag läser 10115 Berlin av Nils Erik Forsgård



En mycket personligt skriven bok och med både humor och väldigt intressanta nedslag i tysk historia och kultur. Här möts nytt och gammalt och det blir aldrig tråkigt- inte en enda sekund. Jag gillar också författarens insprängda "egna funderingar".



Ett exempel (det här kapitlet tar en med storm...)



"Barbara lämnar Berlin för en resa söderut. Hon återvänder två veckor senare. Vid återkomsten möts hon av tre berusade taxar. Det är inte taxar. Det är råttor som har ätit sig mätta på cortison av en dos för en cancersjuk som av misstag lämnats kvar på tamburbordet i en våning på Torstrasse. Det finns många råttor i Berlin." (Vilket författaren sedan utvecklar- antal per stadsdel, råttbekämpning, historia kring detta etc).



Jag får också lära mig att Wilhelm Tell är den mest framgångsrika av tyska teaterpjäser, någonsin. Wilhelm Tell var också den enda av klassikerna som Adolf Hitler personligen förbjöd. Motiveringen: "Denne "Schweizer Heckenschütze (krypskytt) hade flera gånger bidragit till att han hade försatts i akut livsfara. (Det första attentatsförsöket mot Hitler utfördes av en schweizisk teologistuderande som hette Maurice Bavaud.)


10115 Berlin är något så ovanligt som en både humoristisk och synnerligen lärorik bok på en gång.

2 kommentarer:

Margareta sa...

Cortison-råttor - det tar en som sagt med storm! Jag läste din kommentar kring "Utopi och klarsyn" - själv har jag Mikrokosmos i bokhyllan och tar fram den då och då; inte en bok jag förmår sluka. Trevlig helg!

Ingrid sa...

Margareta: Mikrokosmos måste nog läsas i små portioner- men som sagt- Magris är så kunnig och så beläst att man vill forcera alla hinder. Tack det samma säger jag också!