torsdag 5 maj 2011

Jag öser beröm



över Kapka Kassabovas bok "Street Without a Name"- och tänker att Bulgarien.. ja, författarinnan har alldeles rätt och jag känner mig i absolut träffad av hennes inledningsord :




"Where are you from? " " Bulgaria. Capital: Bucharest. Uncle Bulgaria. A yogurt bacillus called bulgaricus. A republic of the former Soviet Union. The Bulgarian umbrella murder. Wrestlers- or was it weightlifters. Men- and women -with moustaches. And, lately, the place from where swarthy folk will come beating down the doors of the European Union with their plumbers' tools. A cheap place-in-the sun property paradise- or was it skiing- about which we know that... well, it's cheap."




"In the Western mind Bulgaria is a country without a face."




Och- nej, huvudstaden i Bulgarien heter inte Bucharest utan Sofia..... (men nog känns det som att vara svensk i USA? "Oh how nice, the alps- and cuckoo clocks".... and what language do you speak? Japanese. Svar: "Oh, really.")




Vad vet vi om Bulgarien? Jag själv vet inte särskilt mycket - och skulle gärna vilja lära mig mer- läsa om landet och "hitta" flera bulgariska författare. (Jag lånade faktiskt hem en reseguide också - men det var väldigt tomt på Bulgarien-hyllan.)




Jag är i alla fall mycket glad att ha läst en underhållande, tänkvärd bok av Kapka Kassabova- något hoppas jag att jag har lärt mig och om inte annat så att det här är en författare jag vill hålla ögonen på.

4 kommentarer:

mimmimarie sa...

Min kunskap om Bulgarien är lika med noll, kanske Albanien är det land i Europa jag kan minst om, men Bulgrien är god tvåa.

Hanneles bokparadis sa...

det vi inte lärde oss i skolan,
får ta reda på själva :)

Lyrans Noblesser sa...

Den kunskap jag har om Bulgarien är fotbollsrelaterad.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Ja både Albanien och Bulgarien är vita kort för mig... man skulle nog försöka bilda sig :-)

Hannele: Det är då så sant som det är sagt. (Lärde vi något om Bulgarien i skolan månne... fast jag var ganska duktig på att stänga öronen så jag ska kanske inte lasta min geografilärare för okunskapen. :-)

Lyran: Då vet du beydligt mera än vad jag gör.