När jag nu inte kan vara fysiskt närvarande i den tyska metropolen får jag läsa om den- och jag har lånat hem "Berlin- stadsdel för stadsdel av Valle Wighers, Per Ek och Linda Berglund. (Carlssons förlag). Jag hoppar hit och dit och i slutet av boken hittar jag ett litet kapitel med titeln "Skrivet om Berlin"- intressant, tänker jag och skriver upp och noterar.
Lennart Hellström: När DDR & BRD blev Tyskland.
Båda dessa böcker handlar om "die Wende" - alltså återföreningen och vägen dit.
Jan Mosander (f.1944) var tidigare känd som rapportör i TV och radio. Hans bok "Berlin- krutrök och delikatessdiskar" beskriver hur Berlin utvecklats med fokus på förra seklet. Just den boken finns att köpa för ett mycket facilt pris (cirka 40 kronor) via nätbokhandeln. Det torde vara väl investerade pengar om man inte har tillgång till den på närmsta bibliotek, förstås.
Nils Erik Forsgårds "10115 Berlin- Nedslag i en europeisk huvudstad ska handla om "en liten del av Berlin betraktad genom ett temperament" (enligt förordet).
"Natten då muren föll"- här berättar tjugofem tyska författre om den 9 november 1989.
(Ersatz förlag).
(Ersatz förlag).
I serieform kan man läsa Jason Lutes två böcker "Berlin-stad av sten" och "Berlin-stad av rök"- den första delen beskriver Berlin under Weimarrepubliken dvs mellan 1918 och 1933. (Lutes börjar sin tideräkning år 1928).
Ja, och så finns ju också i nytryck Stig Dagermans "Tysk höst" och Carl Tham (han var ambassadör i Berlin 2002-2006) har skrivit "Berliner Republik".(Atlas förlag)
Fina boktips, tycker jag och känner mig mycket inspirerad. Det blir en tur till biblioteket (för de flesta av böckerna finns där) och kanske beställer jag något via nätet.
2 kommentarer:
Så många härliga böcker att läsa, så liten tid.
Mimmimarie: Ja, där sa du det. Tid... alltid en bristvara.... speciellt på våren när "vårbruket" har satt i gång....
Skicka en kommentar