söndag 1 maj 2011

Dresden

Dresden var en gång en vacker gammal stad (fotot (Wikipedia) är taget 1910)



I februari 1945 såg staden ut på det här viset. "Klockan 9.51 tisdagen den 13 februari 1945 gick flyglarmet igen i Dresden. Denna gång var det inte falskt alarm. Staden hade inget försvar: allt artilleri hade flyttats österut för att möta den framryckande Röda armén. Först kom Mosquitoplan med lysbomber och på morgonen hade 796 brittiska Lancasterplan och 311 amerikanska Flygande fästningar släppt 4 500 ton spräng- och brandbomber över staden. En intensiv eldstorm dödade minst 25 000 människor och 34 kvadratkilometer av den historiska staden Dresden med ess ovärderliga konstskatter lades i ruiner." (från omslaget till "Dresden" av Frederick Taylor- 2004).



Kurt Vonnegut skrev en bok om sina minnen från Dresden. På försättsbladet till "Slakthus 5" står att läsa följande : " SLAKTHUS 5 eller Barnkorståget- En skyldighetsdans med döden av Kurt Vonnegut jr- tysk-amerikan av fjärde generationen nu levande i behagliga omständigheter i Cape Cod (där han röker för mycket)- vilken såsom amerikansk infanterist -hors de combat- som krigsfånge- bevittnade bombningen av Dresden i Tyskland- "Elbes Florens" för länge sedan

och överlevde för att berätta därom.

Detta är en roman en smula i den telegrafiska schizofrena stil som präglar berättelserna

på planeten Tralfamadore- som de flygande tefaten kommer ifrån. Frid.


"Men allt var mycket bättre nu. Han hade en liten trevlig lägenhet, och hans dotter fick en förträfflig utbildning. Hans mor brändes till aska under eldstormen över Dresden. Så kan det gå." (sidan 7, Slakthus 5, Kurt Vonnegut).


Jag har börjat läsa "Tornet" av Uwe Tellkamp- handlingen är förlagd till Dresden.

6 kommentarer:

mimmimarie sa...

Dresdenbombningarna lär ha varit en ren hämndattack för att tyskarna tidigare under kriget totalbombat den engelska staden Coventry. Jag kan inte annat än att tänka ett öga för ett öga...

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jo- öga för öga... och det är alltid så många oskyldiga som får sätta livet till. Det är det som är det värsta.

Monika Häägg sa...

Det som hände i Dresden är förfärligt och vidrigt. Vilket trauma. så många oskyldiga människor som fick lida och en hel stad som nästan förintades. Ryser.

Ingrid sa...

Monika: Dresdens bombning var en av de värsta bombningarna under kriget. En fasansfull tragedi.

Sanna sa...

Slakthus 5 är en av de absolut bästa romanerna jag någonsin har läst! Dess tragiska redogörelse av Dresdens förstörelse påverkar en verkligen.

Ingrid sa...

Sanna: Jag håller med- det är en otroligt stark skildring- och för mig ska det bli omläsning.