onsdag 4 maj 2011

En diktare från Bukowina- Moses Rosenkranz

Moses Rosenkranz 1904-2003



Nära 100 år gammal blev han- Moses Rosenkranz från Bukowina. Född 1904 i Berhometh intill floden Pruth. Han överlevde två krig och över 10 år i Gulagarkipelagen. Han tvingades i exil från Rumänien och levde sedan 1961 i Väst-Tyskland.



Från :Arctic Landscape



I walk upon Siberia's white map


where in the north it meets the Arctic Sea


the moon stands in the peacock's tail of northern lights


that shine down crackling on the tundra.

-


År 1958 gavs Rosenkranz självbiografi ut- "Kindheit" (Barndom)- som han själv kallade "ett fragment". Han skrev något motvilligt- poesin var hans främsta uttrycksmedel. Nu håller jag boken i min hand- tacksam för att den finns att tillgå i engelsk översättning och med ett långt och intressant förord. "Childhood" kommer jag att få anledning att komma tillbaka till.


Wolf Biermann skrev en lång och mycket fin nekrolog över Moses Rosenkranz i "Der Spiegel"

2 kommentarer:

Per Nilson sa...

Intressant att läsa om Rosenkranz! Jag har nämnda bok på originalspråk i min bokhylla och började läsa den för rätt länge sedan, men efter en sida tog det stopp eftersom tyskan var så svår. Hans sätt att skriva är inte enkelt. Ett tyskt förlag som specialiserat sig på tyskspråkig litteratur från Bukovina med omnejd är "Rimbaud".

Ingrid sa...

Per: Tack för tipset om Rimbaud förlag- jag ska botanisera! Det var tur då att jag beställde Rosenkranz på engelska. Hans författarskap intresserar mig mycket.