fredag 18 februari 2011

Läsplattans nackdelar

(Fotot är lånat)

"Jag håller med dig om läsplattor – jag har inte ens funderat att det kan vara något för mig. Jag vill ha en bok som jag kan läsa trots att jag tappat den på golvet, haft den på stranden med sand eller i gräset med myror. Bara att skaka av och fortsätta. Inte lika enkelt att fortsätta läsa om det kommit in sand i elektroniken antar jag. "

-
Orden från min väninna. Jag skriver under på alltihop. Jo- jag vet- läsplattorna kommer att invadera hela världen och jag är väl en gammal stofil som inte fattar någonting alls.

7 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Äh, jag gillar båda. Har visserligen ingen läsplatta än, men det är bara en tidsfråga. Jag kommer fortsätta läsa de flesta av mina böcker som traditionella böcker, men med läsplattan kommer jag göra annat. Och plocka med mig extra böcker om jag åker på semester och vil ha några i rserv utan att de tar plats. Och främst egentligen för surfning och för lite kul knepiga projekt. Böcker med rörliga illustrationer osv.

Ingrid sa...

Bokomaten: Jag kan se det praktiska i att samla en massa böcker på ett ställe så att man slipper asa på för mycket under t ex semestern. För min del blir det ingen läsplatta (om det inte är så att den kan göras till något slags hjälpmedel när man drabbas av dålig syn (ja, det är hur kul som helst att se fram emot alla ålderskrämpor...:-) . Jag tillhör "fel" generation- det är bara att inse. Jag blir lätt nervös av för mycket teknik.....ytterligare en grej som kan krångla- tänker jag....

Hermia Says sa...

Än är jag inte där i stadiet att jag vill ha en läsplatta. Men jag ser det som en möjlig framtida pryl jag kommer att behöva.

Däremot - när vi visat läsplattor på biblioteket (vilket vi gjort i ett slags folkbildande syfte) eller annars får frågor så är det främst den äldre generationen som visar sitt intresse för oss (yngre har nog andra kanaler..). Många har pratat just om det du nämner Ingrid, att det går att anpassa texten dvs förstora den. Fast det blir lite knasigt - väldigt lite text på varje "sida"..

Ingrid sa...

Hermia: Jo, jag tror att läsplattan kommer att göra sitt segrande intåg och om man arbetar aktivt med böcker måste man hålla sig ajour och vara med i "flödet". Det förstår jag så väl. Intressant det du säger att många äldre har efterfrågat plattan (som läshjälpmedel). Vare sig min väninna eller jag blir ju yngre- och synen påverkas för så gott som alla när man kommit upp i en viss ålder. Ögonläkaren hade hur roligt som helst åt mig "Grå starr? Ärftligt? ha ha ha! Alla får grå starr- i varierad utsträckning- inbilla dig ingenting."

Hermia Says sa...

Usch, jobbig läkare!!

Lustigkulle på jobbet sa...

Nej du är ingen gammal stofil! Nej!

Om läsplattor - någon gång i framtiden kommer jag nog att skaffa en. När de har förbättrats så man kan ha nytta av dem för referenslitteratur t. ex. Det kunde vara kul om vårt bibliotek också någon gång kunde visa en. Jag tror att man kommer att finna att böcker och läsplattor har olika användningsområden.

Om de eventuella åldersproblemen: Det finns jättebra förstoringsglas med inbyggd lampa - säkert mycket billigare än en läsplatta.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Tack ska du ha! Hmm .. referenslitteratur- det får mig att fundera- (i positiv riktning)- det är nog inte så dumt... och ja, förstoringsglas med "lyse" i- det får det nog bli så småningom-

Hermia: Han hade humor den där läkaren, trots allt- men inte vill jag så gärna gå dit igen....