fredag 4 mars 2011

Bok nummer ett av mina hyllvärmare är läst

Det gick hur bra som helst. Jag tycker i allmänhet om dystopier som genre och den här är inget undantag. Jag ska inte orda så mycket om boken för den har ett par år på nacken- många har så klart redan läst den. Jag hittade mitt ex. på Lions loppmarknad för något år sedan och sen har den bara stått i hyllan och samlat damm.
-
Otäckt var det att träda in i berättelsen med ord som "donator" och "vårdare" på allra första sidan. Man anar vad som ska komma men visshet får man vänta på och det är spännande läsning. Det gick kalla kårar längs ryggen på mig och tankarna fladdrade åt alla möjliga håll. Den här typen av dystopi (med tema "levande organbanker") har jag läst tidgare- vill minnas att det var en svensk författarinna som skrev om medelålders barnlösa kvinnor som fick ställa upp som organdonatorer i en inte alltför avlägsen framtid. Nu har jag glömt titeln på boken.
-
Det som är extra otäckt med Ishiguros scenario är att man "producerar fram" barn enbart för ett enda ändamål- att ställa upp med reservdelar. Jag tänker osökt på organhandeln som florerar hejvilt ute i världen- hur fattiga personer i utvecklingsländer mer eller mindre tvingas sälja njurar och andra organ för att få en drägligare tillvaro. Det är så vidrigt att jag knappt kan skriva om det.
-
Jag förstår att den här boken blev en bästsäljare- den väcker väldigt många tankar och känslor. Jag är glad att jag äntligen läste ut: Tack till Petra som peppade mig. Nu är det dags för bok nummer två som är Anne Brontës "Främlingen på Wildfell Hall" (jag har redan läst cirka 100 sidor).

9 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Visst är det här en bra bok?! Jag läste den i tältet i somras (mycket varmt väder, Gotland, inte en blogg i sikte, härligt!), och sen skrev jag aldrig något vidare om den (även om den är med på ett hörn när jag dystopispanar och skriver om Atwoods Syndaflodens år).
Däremot hade jag inte alls koll på att det var en dystopi när jag läste. Jag hade bara läst Återstoden av dagen av Ishiguro tidigare, och den är ju inte så dystopisk, mer nostalgisk. Det där med vårdare och donator i början av boken tog ganska lång tid för mig att förstå. Men inte blev boken sämre av det :-)

Den andra boken du tänker på är Enhet av Ninni Holmqvist, och visst finns det många likheter där! Kolla förresten hos Jessica på Ord och inga visor, för hon har just läst båda böckerna.

Enhet är på väg att bli film nu också, förresten.

Ingrid sa...

Vixxtoria: Jag har inte läst något alls av Ishiguro (detta var första boken). Jag hade heller ingen aning om att det var en dystopi jag fått i händerna- men anande något "lurt" där i början. Tack för att du gav mig namn och författare på boken jag läste för några år sedan- (jag har ett riktigt hönsaminne som man säger här i provinsen)- film... hudå så hemskt- den vågar jag nog inte se. (Men ämnet tycker jag gott man kan diskutera). Och visst var Never let me go en mycket bra bok. Jag är verkligen glad att jag dammade av den. Fråga: Tycker du att jag ska läsa Återstoden av dagen också? Är den lika bra? Nu ska jag hälsa på hos Jessica!

Hanneles bok-paradis sa...

jag gillar hyllvärmare :)

Petra Rhodin sa...

Jag hade en Ishiguro-period för ett par år sedan och läste allt de hade av honom på biblioteket. Återstoden av dagen är bra, och det finns en fin film baserad på den boken också. Och varför inte läsa hans nyutkomna Nocturner, där Ishiguro visar upp sin känsla för det dråpliga. Jag brukar inte skratta högt när jag läser, men här gick det inte att låta bli...
Sitt japanska ursprung utnyttjar han i Konstnär i den flytande världen och Berg i fjärran och de tyckte jag också mycket om. Sedan finns det ju lågvattenmärken även här, som Vi som var föräldralösa.

Vixxtoria sa...

Klart du måste läsa Återstoden av dagen. Det är en typisk Ingridbok. Och sen se filmatiseringen med Anthony Hopkins och Emma Thompson (från 93 tror jag; ungefär då i alla fall). Den är inte ett dugg lik Never let me go, men väldigt bra!

Petra: Tack för lite fler ishiguro-tips!! Jag vill definitivt läsa något mer (när nu det ska bli av)!

mimmimarie sa...

Dystopier är inte min grej. Hos mig hade den fortfarande varit en hyllvärmare.Det ska bli mer spännande att se vad du tycker om Anne Brontë.

Ingrid sa...

Vixxtoria och Petra: Jamen då får det blir "flera Ishiguro". Det låter som något att se fram emot! Tack för fina tips!!!

Hannele: Det är jättebra att ha hyllvärmare att ta till!!

Mimmimarie: Jag läser för fullt i Anne Brontës bok- hittills tycker jag mycket om. Har ungefär hälften kvar (det är lite av en tegelsten).

Bai sa...

Denne høyrest jo veldig god ut, og ut ifrå kommentarane skjønner eg at eg må lese Ishiguro. Dette ser ut som eit veldig spennande forfatterskap!

Ingrid sa...

Bai: Ja, jag tror att jag har missat en spännande författare- jag ska ta itu med att reparera bristen- genast.