tisdag 8 mars 2011

Tre hjältinnor- två fiktiva en högst verklig

(I mitten Susan Wooldrigde som Daphne Manners i "The Jewel in the Crown")

-

Sara på bloggen Glory Box frågar efter tre fiktiva hjältinnor- det är en utmaning som passar bra den 8 mars.


1. Min första hjältinna blir Ulrika i Västergöhl- från Vilhelm Mobergs utvandrar-serie. Sockenhoran från Ljuder som visade en enorm överlevnadsvilja både i Sverige och i USA- en kvinna att beundra. Hon var inte bara stark och obändig- hon var också en god och trogen vän och en ömsint människa.

-

2. Jag har precis sett om "The Jewel in the Crown" - Paul Scotts "Raj Quartet" som serie. Jag säger Daphne Manners.... hon får bli min andra hjältinna i fiktionens värld. Daphne försvann tidigt ur serien men hennes ande vilade hela tiden över berättelsen. En kvinna som var trogen sig själv och som inte var rädd att gå mot strömmen (och hon fick betala för det- sådant brukar kosta en hel del).

-


3. För något år sedan läste jag boken "Little Pink House"- och nu lämnar jag fiktionens värld- det här är verklighet- jag var tvungen att ha en verklig kvinna med också- den modiga och envisa Susette Kelo. Hon som tog upp kampen med läkemedelsjätten Pfizer Inc.,.... Susette Kelo är min tredje hjältinna. Civilkurage- fighting spirit och enormt mod- det hade hon. Det skulle finnas många fler som hon.

2 kommentarer:

Sara BE sa...

Kul att ha inspirerat till en så fin lista! :)

Ingrid sa...

Sara: det var en rolig uppgift att få!