torsdag 17 mars 2011

Femton essäer av Les Murray


Jag tycker mycket om essäer. Mitt helt oplanerade rea-fynd" Nonchalans, sjabb och dödliga fräknar" av Les Murray innehåller hela femton stycken och de handlar alla om olika aspekter av livet "down under".

-

Essä nummer fyra har titeln "Ett folkuniversitet" och här får bokälskaren verkligen sitt lystmäte. Det handlar om E.W. Coles berömda Book Arcade i Melbourne (på fotot ovan). Den här eminenta bokhandeln hade sin storhetsperiod under 1800-talets tjugo sista år. I arkaden fanns mer än en miljon böcker på massor av hyllor och det fanns också annat att fästa blicken på- ett aphus, en tesalong, en basar.....

-
Vem som helst fick läsa så mycket han eller hon ville- inget köptvång. Bokarkaden var Melbournes stolthet under en lång tid. Den skapades av Edward William Cole- en excentrisk och mycket humanistiskt inriktad herre. Han kom ursprungligen från England och via en del turer hit och dit kom han så småningom att hamna i Australien- först under guldruschen. Han upptäckte snart att det var mera lukrativt att sälja förfriskningar till guldgrävarna än att själv slita med hacka och spade. Så småningom fick han möjlighet att förverkliga en dröm- han öppnade en stor bokhall- "The Book Arcade" i Melbourne.

-
Etablissemanget finns inte kvar men Cole's minne lever kvar i hans skapelse "Cole's Funny Picture Books" som fortfarande ges ut.

Inga kommentarer: