måndag 28 mars 2011

En skrämmande bra trilogi

(The Notebook- The Proof och The Third Lie) av den ungerska författarinnan Agota Kristof. Jag har läst och nu försöker jag att sovra mina intryck. De här berättelserna kommer att stanna kvar länge hos mig. Samtliga tre böcker finns översatta till svenska "Den stora skrivboken", 1989, "Beviset" 1990 och "Den tredje lögnen" 1993- utgivna på Norsteds förlag. - Agota Kristof är flerfaldigt prisbelönad för sina böcker - hon skriver på franska. Sedan 1956 är hon bosatt i Schweiz.





På Amazon har den här trilogin fått tre "stämplar" "bizarre, psychological och World War 2".


-


Man kan också sammanfatta med att säga "en studie i ondskans makt". - I centrum av romanerna finns tvillingpojkarna Claus och Lucas- som barn (under andra världskriget) blir de lämnade till sin mormor- av många kallad "häxan" som bor ute på landet i smuts och förfall- men ändå med möjlighet att försörja sig. Från början får pojkarna lära sig att här måste man vara elak och osårbar för att överleva. Alla känslor trycks i botten och våld och grymheter av alla de slag blir snart vardagsmat. Det är en ond tid- i landet- och i världen. Pojkarna utvecklar en enorm slughet och de skyr inga som helst medel för att uppnå det de vill ha. - Genom kriget tas vi för att sedan fortsätta in i 50-talet med nya grymheter. Revolten av år 1956 skildras med fasansfull realism. Här mördas allt hopp. Kvar blir förtrycket och känslan av evig instängdhet. Vill man fly måste man passera både vaktposter och minfält. Innanför gränserna gror och frodas hopplösheten, det gråa, det meningslösa. I mormors hus hänger tre skelett från en av takbjälkarna- och mormor ligger numera på kyrkogården.


-


När jag lägger den här trilogin åt sidan tänker jag : "Vad är det jag har läst"? Det snurrar i huvudet och det är svårt att samla tankarna. Ett är säkert- det Agota Kristof vill säga är viktigt och ytterst tänkvärt. Det här böckerna tillhör det jag skulle vilja kalla för "stor litteratur". Om jag ska läsa något annat av Kristof? Absolut. Översättningar finns till flera språk- engelska, tyska, italienska till exempel.

Inga kommentarer: