söndag 13 mars 2011

Galiziens huvudstad: Lemberg

Idag heter staden Lviv/Lwow och ligger i Ukraina.





Här en bild på den vackra universitetsbyggnaden.

Galiziens och Lodomeriens huvudstad Lemberg var en blomstrande metropol med inte bara en järnvägsstation utan flera- en av dem byggdes så sent som 1904 och var en mycket påkostad skapelse med glas(taks)täckta hallar och perronger. Här kom fjärrtågen från Wien, Berlin och Paris in. Det var heller inte för inte som Lemberg fick namnet "Lilla Wien".


-
(Hotel George som det ser ut idag)


I Lemberg huserade den galiziska lantdagen, ståthållaren och tre biskopar (en romersk-katolsk, en grekisk- ortodox och en armenisk-katolsk). Här bodde också den judiske överrabbinen. Konsulaten var många och likaså hotellen. Flera höll verkligt hög internationell klass med elektricitet indragen och hiss,telefon och rinnande varmt och kallt vatten. Det elegantaste av dem alla var "Hotel George" som än idag håller hög klass.
-
Det fanns inte mindre än fyra polska gymnasier, ett tyskt, ett rutenskt och så småningom öppnades också ett hebreiskt. Precis som i Wien fanns ett otal caféer.
-
År 1900 bodde cirka 160 000 människor i Lemberg och mer än hälften av dem var polacker , 45 000 var judar och 30 000 var rutener.
-
Lemberg var inte bara ett centrum för byråkrati utan också en så kallad "bibliopol"- det vill säga en stad med en stor mängd förlag och bokhandlar- antikvariat, kritiker och författare. Här fanns "Hermann Altenburg" och "die Polnische Buchhandlung" bland andra. Tidningscaféet "Imperial" var mycket välbesökt.

-
Vem skulle inte vilja bo i en "bibliopol".....?


(Samtliga foton är lånade).
-
Här länkar jag till en mycket fylligare beskrivning av Lemberg- hos Bodil Zalesky.
-
Min källa under hela den här resan i det gamla Galizien har varit Martin Pollacks: Galizien- Eine Reise durch die verschwundene Welt Ostgaliziens und der Bukowina. (Insel Verlag), 2001.

Inga kommentarer: