onsdag 16 mars 2011

The Long Falling av Keith Ridgway- Prix Femina


"The Long Falling, under its French title of "Mauvaise Pente", was awarded both the Prix Femina Etranger and the Prix Premier Roman in Paris in 2001. Ridgway was awarded The Rooney Prize For Irish Literature in 2001."
-
Boken har översatts till flera språk- (franska, spanska, italienska, portugisiska, tyska ..... dock inte till svenska). Nu har boken också blivit till film.
-
Hur ska jag beskriva "The Long Falling"? Kanske som en psykologisk thriller- kanske som en studie av ett Irland under enorm förändring. Året är 1992. Grace Quinn är en medelålders olycklig kvinna- hon lever som något av en främling på den irländska landsbygden- strax utanför den lilla staden Cavan . (Cavan ligger nära gränsen till Nord-Irland). Maken, Michael, är alkoholist och han drar sig inte för att misshandla Grace med jämna mellanrum. Vi får också veta att Michael har kört över och dödat en ung flicka på väg hem efter en blöt kväll på puben.
-
"Move your fucking hands. Move your fucking hands". She kept her hands where they were but made no attempt to keep herself steady. His pulling at her rocked her back and forth. He hit her with his left hand, trying to get at the front of her face, but she ducked her head further and his blows fell half on her knees and halv on the heels of her hands."
-
Irland var länge ett land som stod stilla i sin utveckling- lite avlägset- och mycket katolskt-konservativt. Nu är det 1990-tal och tiderna förändras i explosionsartad hastighet- det är svårt att hänga med och det skapar konflikter. Det sjuder under ytan i det irländska samhället.
-
Grace och Michael har fått två söner- en av dem dog som barn i en tragisk olyckshändelse- den andre sonen, Martin, har lämnat hemmet under tumultartade omständigheter efter att ha berättat att han är homosexuell.
-
I desperation dödar Grace sin man- och flyr till Dublin- och söker där tillflykt hos Martin. Vi får nu följa hennes färd genom skärselden. Vi får också en inblick i Martins liv i ett sjudande och myllrande nytt Dublin . Bokens kapitel är korta och är mycket "pedagogiskt" indelade- det är lätt att följa handlingen. Det blir många tillbakablickar och porträttet av Grace tycker jag är det som bär boken och som gör den till en mäktig läsupplevelse.
-
Ridgway väver också in verklighet i sin roman- ett rättsfall som skakade åtminstone Europa på sin tid- En fjortonårig flicka hade blivit våldtagen av en mycket äldre man- nu var hon med barn och var på väg att resa till England för att göra abort. Hon fick utreseförbud av de irländska myndigheterna (abort var inte tillåtet under några som helst omständigheter i det "heliga" Irland).
(Jo, detta var 90-tal och detta hände i ett land som ville kalla sig modernt).
-
"In February 1992 the then Attorney General, Mr Harry Whelehan, sought an injunction to stop X, a fourteen-year-old girl, from leaving the country to obtain an abortion in England. The injunction was granted on Monday 17 February 1992 by Mr Justice Costello in the High Court. The judgement restrained X from procuring or arranging a termination of her pregnancy either within the state or abroad. Mr Justice Costello also restrained X and her parents, from leaving the jurisdiction for nine months.
-
Den 5 mars dömde högsta domstolen i Dublin att abort var lagligt under vissa omständigheter. Reseförbudet upphävdes. Domslutet hade föregåtts av mängder av protestmarscher både på Irland och utomlands.
-
Sammanfattningsvis: "The Long Falling" är en mycket spännande roman-men kanske är den något för lång- och slutet är jag inte helt förtjust i. Jag har full förståelse för att den filmatiserats- jag tycker att boken är som gjord för att göra en god film av. Jag rekommenderar till läsning för kvinnoporträttet och för beskrivningen av Irland i en brytningstid.
Detta var min tredje Prix-Femina-bok/författare.

2 kommentarer:

Vicky sa...

Låter väldigt intressant för mig som är intresserad av Irland och läser mycket därifrån!

Ingrid sa...

Vicky: Om du är intresserad av Irland är det här en mycket läsvärd bok- man kan nog säga att det är Irland som är huvudpersonen.