lördag 12 mars 2011

Brody och Podolien- fortsättning på resan

Det nuvarande Podolien- markerat här på kartan med några ljusblåa fält- (det hör numera till Ukraina.) I Martin Pollacks bok om det gamla Galizien läser jag att Podolien alltid varit osäker mark- här drog plundrande horder av mongoler, tatarer, turkar och kosacker fram genom århundradenas lopp. Hit lockades de av stora polska lantegendomar med förmodade (och verkliga) rikedomar. Vägen de kom kallades i folkmun för "den svarta vägen".
-
Podolien är ett landskap fyllt av ruiner- inga städer finns där man inte kan se spår av härjningar och blodiga slag.
-

På bilden ovan den gamla synagogan i Brody- den finns fortfarande kvar men är mycket förfallen.


Marknaden i Brody runt förra sekelskiftet.






En gränsövergång i Podolien- år 1905.




I Brody föddes Joseph Roth år 1894- Han skrev många reportage om sin hembygd och år 1924 förtetog han en resa genom Podolien på uppdrag av Frankfurter Zeitung. Habsburgska väldet hade fallit - Polen hade återfått sin självständighet och i Ryssland kämpade bolsjevikerna för sin överlevnad. I Podolien var dock allt som förut- "So war's, als der Kaiser Franz Joseph regierte, und so ist es heute", sa Joseph Roth . "Visserligen bärs det andra uniformer - men det som är väsentligt förändras inte."
-
Det är tur att Joseph Roth inte fick leva för att se all förödelse som det andra världskriget skapade av hans värld.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Tack för att du reser och berättar Ingrid! Podolien är en helt ny bekantskap för mig.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag har själv så stor glädje av den här resan- jag hade aldrig hört talas om de här platserna själv- och jag blir mer och mer intresserad av att lära mer...