fredag 4 mars 2011

Om böcker kunde berätta

inte bara sitt innehåll utan även sin historia- hur de har gått från hand till hand.... Jag är mycket fäst vid gamla böcker som har fått lite patina. I min brevlåda damp den här ned idag. Vilka underliga vägar kan den ha rest innan de nådde hit till mig? Det känns mycket spännande att tänka på. Boken är tryckt 1977- i Kiev. Förlaget: Dnipro publishers. Översättningen är gjord från ukrainska och det finns ett förord också- väldigt präglat av sin tid.
-
Det var inte lätt att hitta något skrivet av Franko på "rätt språk"- men jag är väldigt glad för min lilla novellsamling. Jag tror absolut att det här är en författare som vore värd att återuppväcka från glömskan. Jag ska i alla fall bekanta mig med Franko och hans berättelser från Galizien.

2 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

Jag äslkar när man hittar gamla "bokmärken" av olika slag i gamla böcker. visitkort, recept, föreläsningsantecknngar, vykort. Hur kul som helst och jag låter dem alltid ligga kvar!

Ingrid sa...

Böckerx3: Javisst, det är som en hälsning frå den förra ägaren och oftast också från en helt annan tid. Det blir så personligt!