fredag 11 mars 2011

A Burnt-Out Case av Graham Greene

Det vackra bokomslaget kommer från originalutgåvan (1960)- den hade jag gärna velat ha....
-
Graham Greenes "Utbränd" (som den svenska översättningen heter) tilldrar sig i Kongo- närmare bestämt i en koloni för spetälska på en avlägsen plats i djungeln. Hit kommer Querry- en man som tappat livslusten och som får diagnosen "utbränd" av läkaren på spetälskesjukhuset, Dr Colin. Vem Querry är får vi till en början inte veta och inte heller var han kommer ifrån. Han är angelägen om att göra nytta och får till en början utföra enklare sysslor i kolonin. Som sällskap har han den den nu botade DeoGratias som tidigare behandlats på sjukhuset. Undan för undan får livet åter sin mening för Querry - och när allt skulle kunna vara frid och fröjd inträder på scenen den väldigt katolske palmoljehandlaren Rycker med ung , förtryckt och omogen hustru- och som om detta inte var nog dyker en journalist utan skrupler också upp. Härifrån tar historien en ny vändning och allt accelerar mot sin givna undergång.
-
Greene lyckas (som så ofta) hålla spänningen uppe - det här är en psykologisk thriller som till slut blev en riktig bladvändare för mig (fast det tog nog cirka 50 sidor.) Querrys utveckling genom boken tycker jag är oerhört väl beskriven - och religionshyckleriet är satt på sin spets. (Greene var för övrigt katolik själv). Både "Komedianterna" och "Utbränd" tycker jag är böcker av god "Greenesk" klass.
-
Näst i tur (för mig) av Greenes böcker blir "Sista ordet"- novellsamlingen som kom ut 1990- året innan Greene gick bort.

Inga kommentarer: