måndag 7 mars 2011

Czernowitz




Vid Karpaternas sluttningar ligger Bukowinas huvudstad- Czernowitz. Idag hör den till Ukraina och mellan 1918 och slutet av andra världskriget var Czernowitz rumänskt territorium.


En mångkulturell stad- på bilden den armenska kyrkan.




År 1875 inleddes en blomstringsperiod- då grundades universitetet i Czernowitz (det östligaste i det habsburgska väldet). Czernowitz blev något av en kulturell metropol.


-


Cirka 75 000 invånare hade staden och två järnvägsstationer. För vidare transport från stationen kunde man hyra en "Fiaker"- (den som syns på bilden ovan är från cirka 1830). Czernowitz kallades ofta för "Lilla Wien". Tidningen som de flesta läste hette Bokowinaer Post- här en länk till äldre upplagor.
-

Det var en typisk lokaltidning med många "små nyheter"- ett mikrokosmos i en tid mera präglad av makrokosmos kanske....

-

Ibland önskar jag att man kunde göra tidsresor... då skulle definitivt Bukowina ligga högt på min lista över resmål.





En vacker vy över ett bukovinskt landskap. (Alla foton är lånade).



2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade ingen aning om att det har funnits ett land som hett Bukowina! Men jag antar att staden Czernowitz finns kvar i alla fall - det kanske vore nästan som en tidsresa att åka dit idag!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Innan jag satte igång att läsa om habsburgarna och deras oändliga riken hade jag ingen som helst aning om Bukowina (eller Galizien)- Czernowitz finns kvar som stad men har bytt namn- och nu ligger den i Ukraina. (Tscherniwzi) 600 år har den fyllt, läser jag. Jag undrar mycket hur det ser ut där idag.