onsdag 2 mars 2011

Böcker med historia och med minnen

Den här boken betyder oerhört mycket för mig- över hundra år gammal är den- och med en sorglig inskription på titelbladet- en bok som min mormor överlämnade till min mor en vecka innan hon dog. Så har jag mina gamla "Fänrik Stål"- ja, ja... det var farfar som försökte sig på att "kränga böcker" som extra-knäck. Det gick säkert inget vidare. Han fick behålla några exemplar i den här röda serien och jag vet att just Fänrik Ståls sägner blev en favorit. En gång när farmor ilsknat till rejält var det nära att böckerna åkte i sopnedkastet- de räddades av mig den gången. Det är jag glad för nu. (Farmor gillade att kasta. "inget pöl ska det bli efter mig")



Ack ja... gamle Grimberg... Svenska folkets underbara öden .... (jag har inte alla böckerna i serien men är tacksam för de som finns). Här hittades mycket högläsningsmaterial under min barndom- jag fick höra både "Karl XIs" död och Ivan den förskräckliges skällebrev till Johan III. Väldigt spännande faktiskt och jag gillar de här böckerna än i dag- det händer allt att jag plockar fram och läser då och då.





Erik Lindorms bokfilmer är favoriter- stora, tjocka och tunga- men alltid hittar man något nytt att fördjupa sig i. Det börjar år 1810.... och flera band finns- ända fram till och med 1938.




3 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Ah, vad vackra!

Det ar alltid extra vardefullt om en bok har en dedikation som betyder nagot sarskilt for en. Den du har ar som du sager valdigt sorglig!

Bai sa...

Slike gamle bøker er så vakre. Også luktar dei så godt.

Ingrid sa...

Emma och Bai: Gamla böcker har sina alldeles egna liv- och med dedikation blir de extra värdfulla - rent emotionellt... De är oftast så vackra också. Små konstverk i sig....