torsdag 9 februari 2012

Rumänien i fokus

År 2013 (ja, det är ett tag dit, jag vet) ska Bokmässan i Göteborg ha rumänsk litteratur som absolut huvudrubrik. Det tycker jag låter mycket spännande och så började jag rota igenom mina hyllor för att se vad som kunde finnas av "rumänskt". Ganska magert blev resultatet (vilket var helt väntat). Herta Müller och Iona Pârvulescu hittade jag först- och till den som till äventyrs ännu inte har läst "Livet börjar på fredag" säger jag : "Gör det! " Jag hoppas givetvis att det ska komma flera översättningar av Pârvulescu.

Marin Sorescu var diktare- "Stege till himlen" är utgiven på Ellerströms förlag och dikterna i den samlingen skrev Sorescu på sin dödsbädd. (Han gick ur tiden den 8 december 1996). Det är vacker men också plågsam läsning- jag kan känna med den sjuke- mycket djupt- och nära. Jag har suttit vid en lång och mycket svår sotsäng själv. Det var inte så länge sedan.

På kvällen
skulle jag vilja ta
månen som sömnpiller
Så stor är
min icke-vila (daterat 7 december 1996) (Översättning: Dan Shafran)Mera lyrik! 27 poeter från Rumänien introduceras i den här vackert formgivna boken. Bokförlaget Tranan har gett ut.Kyra Kyralina är en av de mera kända romanerna av Panait Istrati. Här skriver Linse på bloggen Bogstavsamleren om sina intryck av boken.


Jag kommer att göra vad jag kan för att leta upp flera rumänska författare.

3 kommentarer:

mimmimarie sa...

Du borde bli bokbloggsambassadör till 2013 års bokmässa Ingrid. Du skulle vara perfekt i rollen.

Bodil Z sa...

2008 var Rumänien åtminstone i "sidfokus" på bokmässan i Göteborg. Här - ursäkta att jag gör så här, men jag tycker det är (lite) relevant - är en länk till ett inlägg om detta:
http://bodilzalesky.com/blog/2008/09/29/bokmassan-2008-rumanskt-i-monter-och-dikt/

PS En bok du borde leta efter är "Rumänska synvinklar". Kanske går den att låna någonstans.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Tack ska du ha- fast jag kan alldeles för lite... (men jag ska göra vad jag kan för att lära mig mera.)

Bodil: Du ska ha stort tack för länken- det var intressant att få veta att Rumänien "haft sidofokus"! Jag ska leta upp "Rumänska synvinklar"- den måste gå att låna på biblioteket även om det blir fjärrlån (men jag är redan storkund där vad det säller sådana).