onsdag 8 februari 2012

En imposant dam

Maria Theresia, 1717 - 1780 :"Tysk-romersk kejsarinna, drottning av Ungern, Böhmen, Kroatien, Slavonien, ärkehertiginna av Österrike, hertiginna av Parma och Piacenza och storhertiginna av Toscana". Många titlar. Mäktig kvinna.


"Maria Teresias krinolin böljade ut som en väldig, svällande vattenfylld madrass. Det såg nästan ut som om denna habsburgarnas gamla anmoder när som helst skulle stiga ut ur sin gyllene ram, knuffa åt sidan alla dessa åderförkalkade gubbar med sin kejserliga armbåge och sätta sig ned till ett förtroligt samtal med denne vissnade ättling av sitt röda och starka blod. Hon tänkte kanske lägga sin nakna, fylliga arm om den gamles axlar, gjuta styrka i hans torra, blodlösa kropp och brista ut i ett högt, skallande skratt. Men ljusen i Stefanskronan fördunklades redan- elden i hennes ögon dog bort". (s. 11, "Jordens salt") Översättning: Göran Salander.


Texten är tagen från Józef Wittlins(1896-1976) roman "Jordens salt", som jag läste för några månader sedan. "Jordens salt" tillhör avdelningen "bortglömd litteratur" och det är väldigt svårt att hitta Wittlins böcker över huvud taget idag (om man inte behärskar polska förstås och det finns lite grann på tyska också). Den svenska översättningen av "Jordens salt" är från 1936.


Maria Teresia födde sexton barn- några av dem kom att bli mycket omtalade. Mest känd är nog Marie Antoinette - som blev drottning av Frankrike.


När Maria Teresia gick ur tiden år 1780 var det en hel epok som gick i graven. Jag läser om henne i Irma Hildebrandts bok "Grosse Frauen" och jag lockas till mera läsning om denna kända drottning.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Det var verkligen en imposant kvinna.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Nu måste jag fråga dig- kan du rekommendera någon biografi om Maria Teresa? Jag har letat - det finns en del på tyska (dåligt på engelska)- och jag tycker att det skulle vara väldigt intressant att lära mig mera om den imposanta damen och hennes tid!