söndag 5 februari 2012

Transsylvaniens Tolstoj

Så har han kallats den ungerske politikern och författaren Miklós Bánffy (1873-1950). Mest känd är han för sin "Transsylvanientrilogi" som finns i engelsk översättning (men ingenting av Bánffy har blivit översatt till svenska så vitt jag kan se). Trilogin består av dessa romaner: They Were Counted, They Were Found Wanting and They Were Divided- och... det är inte alldeles lätt att få tag på den ens på engelska. Första delen är slutsåld och de antikvariska exemplaren är inte billiga precis....
Bonchida av idag (fotot är lånat)

Bánffy föddes i den stad som idag har namnet Cluj (och hör till Rumänien) då -vid förra århundradets början- hette staden Kolozsvár. Bánffys familj var adlig och familjen Bánffy (som har flera grenar) ägde ett vackert slott - Bonchida. (Slottet blev förstört under andra världskriget, förföll under kommunistregimen men är nu restaurerat till sin forna glans.)

Miklós Bánffy skrev teaterpjäser och romaner och noveller. Transsylvanientrilogin kom till mellan åren 1934 och 1940 och handlar om kärlek, krig och det habsburgska riket- i upplösning. En engelsk kritiker tycker att romanerna i mycket för tankarna till både "Krig och fred" och "Anna Karenina.""Love, sex, town, country, money, power, beauty, and the pathos of a society which cannot prevent its own destruction – all are here. " (Charles Moore, The Telegraph). Läs mera HÄR.Jag har beställt den "mellersta" boken i trilogin- (ja, den första gick ju inte att få tag på- vad gör man...). Jag väntar med spänning.

2 kommentarer:

EvaB sa...

Det låter som intressant läsning!Jag fascineras av Transsylvanien, synd böckerna inte finns på svenska.
God läsning!

Ingrid sa...

Eva: Jag är säker på att det blir spännande läsning. Tyvärr är böckerna inte alldeles lätta att få tag på- ens på engelska. Så synd.