onsdag 1 februari 2012

Mina favoriter: Januari 2012

Jag läste flera väldigt bra böcker i januari- det blir inte alldeles lätt att välja men de här kanske ändå lämnade/gjorde störst avtryck/intryck.

Puman (The Mountain Lion) av Jean Stafford som jag läste på originalspråket- men boken finns översatt till svenska och ingår i Panacheserien. "Puman" är en symboliskt mättad roman med fokus på en ung flickas uppväxt i en dysfunktionell familj.

Biografin om systrarna Strickland (Susanna Moodie och Catharine Parr Traill) visade sig ha allt det som jag tycker en bra biografi ska innehålla. Här får man läsa om två mycket annorlunda levnadsöden och svåra strapatser i den kanadensiska vildmarken. "Sisters in the Wilderness" är en mycket passande titel.

Majserenaden av den belgiska författarinna Marie Gevers. En bok som översattes till svenska år 1936- numera bortglömd. Jag tycker att jag gjort ett verkligt magasinsfynd här. "Majserenaden" är främst en skildring av en lycklig barndom men i skuggan av en sorglig kärlekshistoria. Spännande och vacker. En bok att minnas - mycket länge.

Anteckningar från belägringen av Lidija Ginzburg. Med isande realism skildrar författarinnan lidande och hopp i den belägrade staden Leningrad.

Skylark av den ungerske författaren Dezsö Kosztolányi. Nu måste jag läsa mera av denne författare.

Största besvikelse? Ann Beatties "Djupt i vinterkylan"- men det kanske berodde på att översättningen var så dålig. Jag rekommenderar läsning på originalspråket. Kanske min motvilja också har sin grund i att romanen kändes så "70-tals-tjafsig".

Inga kommentarer: