onsdag 1 februari 2012

Hjältestaden

Jag har aldrig varit i Smolensk - en stad som genom århundradenas lopp fått utstå härjningar och belägringar. Den utsågs därför till hjältestad (i det gamla Sovjetunionen). På fotot (som är lånat från Wikipedia) den vackra järnvägsstationen.


Grönt och vitt blir en fröjd för ögat även här- Uspenskykatedralen lyser upp det vintriga landskapet. (foto från Wikipedia)Jovisst, jag har tagit fram "Krig och fred"- en bok som länge stod oläst bland hyllorna- numera hör den till en av mina klassikerfavoriter och den tål (som nästan alla klassiker) att läsas om och om igen. I år är det två hundra år sedan Napoleon marscherade mot Moskva.

6 kommentarer:

♥ Hannele sa...

är husen verkligen så välskötta i Sovjet... jag har bara sett gråa hus.

Läst, sett & hört sa...

Krig och fred ska läsas. Långsamt och vällustigt. Filmerna gör inte rättvisa
åt berättelsen. Så otroligt vackra hus! Som tagna ur någon saga. Folksaga?

Ingrid sa...

Hannele: Jag har bara varit i Sovjetunionen en enda gång- det var år 1961. Då hade jag också den grå färgen på näthinnan. Jag förmodar att en hel del har blivit lite färggrannare- nog är den där järnvägsstationen fint målad!

Mrs C: "Krig och fred" var en verkligt stor läsupplevelse för mig och jag var så arg på mig själv för att jag inte läst tidigare. Jag hade visserligen sett en TV-serie en gång men där har man fuskat med handlingen... Visst är husen vackra- rena konstverk!

♥ Hannele sa...

2000 och 2004 tror jag var där, Karelen där är fattigt..

♥ Hannele sa...

Titta på den här flygstationen från min resa: http://hem.passagen.se/solovetski/flygstation.htm

Glömde att jag besökt Solzhenitsyn Solovetskij som han beskrev i boken En dag i Ivan Denisovitjs liv.

Ingrid sa...

Hannele: Det var ett intressant hus! Karelen har jag bara åkt igenom. (På väg till Leningrad). Vi stannade till i Viborg. Då var det en mycket fördärvad stad. Jag vet inte hur det ser ut där idag....

Du såg mycket på din resa.