söndag 20 augusti 2017

Den skärande flamman

Skogvaktarbostad av det finare slaget. (Lånat foto)

Otto Rung (1876-1946) var en dansk författare med hög produktivitet och popularitet på den tid det begav sig. I antologin "Brott från hela världen" är han representerad med novellen "Den skärande flamman". Det är en kuslig och något makaber historia med hög spänningsgrad. Jag blev mycket förtjust i berättarstilen som är ovanlig. Om Otto Rung kan man läsa bland annat: " Faelles for alle Rungs arbejder var en sky for det vedertagne og en trang til at lodde ned i det ubevidste sjaelsliv." Jag läser vidare att Rung inspirerats en hel del av Edgar Allen Poe.

"Den skärande flamman" är en stundtals mycket obehaglig berättelse om en beräknande tjuv på stöldturné i Danmark (Abelsen, som han heter, är annars bosatt på andra sidan Öresund - i Helsingborg). Just den här stöldresan spårar ur helt och det hela börjar i den öde skogvaktarbostad som Abelsen sökt nattro i och där han gömt sitt stöldgods. Det visar sig att han inte är ensam i stugan... Här finns nämligen också en herr Niklason på rymmen från Sankt Hans mentalsjukhus (avdelning C för livsfarliga patienter). Historien utvecklar sig på ett ytterst bekymmersamt sätt för Abelsen.....

Den här novellen ingår också i samlingen "Skaelme og skurke" från 1934. En del av Otto Rungs romaner och novellsamlingar finns att tillgå som e-böcker. Pappersvarianterna är det mera tunnsått med. Tyvärr.

Inga kommentarer: