lördag 4 februari 2012

Böcker som borde ges ut på nytt


Stefan Zeromski

Om detta skriver Lotta Olsson i dagens DN (Boklördag). Hon har också letat upp ett antal romaner som hon tycker skulle tryckas upp igen. (Bland annat Marlen Haushofers "Väggen"- och det kan jag då verkligen hålla med om). Dickens "Två städer" finns också med på listan- (jag baxnar över att se att den inte finns att få tag på längre- men jag borde väl inte förvånas.) Hade det inte varit på sin plats att satsa lite extra på Dickens just i år? (Magert utbud när man kikar på vad som finns på svenska).

Min egen önskelista är förstås jättelik och den ska vi inte lägga upp här och nu- kanske vid ett senare tillfälle- men... jag kan inte låta bli att påpeka igen - en nobelpristagare från Polen... Wladislaw Reymont... "Bönderna". Den (eller snarare de- för boken består av fyra delar) finns inte att uppbringa i dag. Stefan Zeromski är en annan polsk författare som borde få sina böcker upptryckta igen. "Eld och aska" till exempel för den får man inte ens låna på biblioteket (för få exemplar, för gammal bok).

Lotta Olsson skriver också att förlagen borde ha en tipssida på sina hemsidor- "där man kan skriva vilka böcker man vill ska komma ut i nya upplagor". Ingen dum idé. Böcker är tyvärr färskvara- redan efter något år kan en del titlar vara helt borta från bokhandlarna.7 kommentarer:

violen sa...

Ja, Väggen är verkligen bra, jag hittade mitt ex på loppis!

Vet du om Dn:s kritikerlista finns i webbtidningen? Har sökt som en galning men hittar den inte, finns den bara i papperstidningen tro?
Är ju så nyfiken på alla sorts listor som du vet....

Läst, sett & hört sa...

jag upprepar med en dåres envishet: Thomas Hardy.
och allt som aldrig över huvud taget funnits på svenska! Charlotte Brontë, Villette för att ta ett enda exempel på kvinnor som varit föregångare och aldrig översatts

Hanneles bokparadis sa...

Intressanta böcker.

agnes i Lund sa...

Jag vill ha Amalie Skrams På S:t Jörgen och Professor Hieronimus utgivna på nytt. Bra komplement till Strindberg om man håller på med "Att sätta problem under debatt"-litteratur på gymnasiet. Tekoppen har skrivit om romanerna här:
http://tekoppenstankar.blogspot.com/2009/08/amalie-skram-och-psykiatrin.html

Ingrid sa...

Violen: Jag hittade inte heller den sidan igår- precis som du letade jag väldeliga. Kanske finns den idag? Jag ska kolla. Jag hoppas att Väggen trycks upp igen.

Mrs C: Javisst skulle Hardys böcker översättas. Otroligt att de inte har kommit ut på svenska. Det samma gäller ju Fontane (bara Effi Briest och den kan man säkert inte få tag på längre den heller).

Hannele: Man kan göra en lååång lista!

Agnes: Mycket viktiga böcker! Jag läste (inspirerad av Tekoppens tankar)faktiskt På S:t Jörgen!

lustigkulle sa...

En möjlighet att tipsa förlagen om vad som borde ges ut vore jättebra - finns inte det?

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag läste i artikeln att Norstedts förlag ger den möjligheten- och de kan trycka upp igen på beställning (då förutsätter jag att det är verk ur deras egen "produktion" som avses.) Men... en liten enkel länk med "det här vill vi ska tryckas upp igen eller förslag till nytryck (etc) borde nog flera förlag tänka på att lägga upp. Jag tror inte att det finns en sådan "tjänst" idag (men jag har förstås inte kollat....)