tisdag 14 februari 2012

Anna Édes av Dezsö KosztolányiFilmsnutten ovan fångar hela atmosfären i boken så väl. Musiken och de svartvita bilderna som flimrar förbi....

Anna Édes är en bok i svart och handlingen tilldrar sig under en svart tid i Ungerns historia. Vi skriver de där svåra åren 1919 och framåt. De år då Europa hade förlorat sin oskuld för evigt och då oron, skräcken och depressionen slog till.

Anna Édes blev Kostolányis sista roman och den kom ut 1926.

Bokens första rader drar läsaren rakt in i historien : " Béla Kun was fleeing the country in an aeroplane. In the afternoon - at about five o'clock - an aeroplane rose over the Soviet headquarters in the Hotel Hungaria, crossed the Danube and, passing the palace on top of the Várhegy, banked steeply towards the Vérmezö Gardens". Kuns fickor är fyllda med söta bakverk, får vi veta, och han tar också med sig juveler och reliker som han har stulit från "aristokratins kvinnor". Han har guldlänkar runt sina handleder. Det var juli 1919.


"Kornél Vizy called for his maid.---- Katica, he repeated. They've lost. The Reds have lost".

Béla Kun lämnade ett Ungern i kaos och oreda. Så ligger landet när vi möter herr och fru Vizy, ett överklasspar som bor i en stor hyresfastighet i Budapest. De framstår som egoistiska tråkmånsar som lever själlösa liv. Fru Vizys stora samtalsämne är tjänsteflickor och hur svårt det är att få tag på en "duktig" sådan. Så kommer fastighetsskötaren (som Vizys är mycket misstänksamma mot för han har varit en av Béla Kuns anhängare) som en räddande ängel och erbjuder sin systerdotters tjänster. Anna, som hon heter, är en oförstörd och arbetsam ung flicka från landet.

Så börjar slaveriet för den stackars flickan. Anna behandlas som en sak, som ett bihang, och hon osynliggörs från första stund. Anna, som är passiv och foglig går mest omkring som en hårt arbetande zombie i den stora våningen- (en våning som är inpyrd av kamferdoft som hon äcklas svårt av). Den gråa färgen går över i svart när Anna förförs av en släkting till herr Vizy- hon blir med barn och tvingas till abort (via någon typ av "medicin"). Annas spirande dröm om kärlek, ömhet och lite uppmärksamhet slås i spillror och så sker det förfärliga. Slutet på berättelsen om Anna är djupt tragiskt.

Sammanfattningsvis kan man säga att den här romanen handlar om den utnyttjade oskuldsfullheten och även om ämnet inte är politik så är tidsandan givetvis totalt närvarande i boken. Landet är förött och människorna har påverkats svårt. De är olyckliga och rädda och detta är grogrund för de grymheter de utsätter varandra för.

Anna Édes är en roman som slår till mitt i solar plexus- med stor kraft och den visar vilken stor berättare Dezsö Kostolányi är.

Mitt exemplar av boken är utgiven av "New Directions Books" och översättningen är gjord av George Szirtes- som också har skrivit ett synnerligen lärorikt och intressant förord.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

älskar gamla svartvita filmer

Ingrid sa...

Hannele: Just den här filmen skulle jag gärna vilja få tag på....

♥ Hannele sa...

en del gamla filmer finns i YouTube,
hittade Mannen från Aran där..

Ingrid sa...

Hannele: Den ska jag leta efter. Tack för tipset.