fredag 24 februari 2012

Två gånger Lindemann

Observera att det är Lindemann med två "n" - ingenting har detta att göra med en viss Valfrid således. Kelvin Lindemann var en dansk författare och han var mycket produktiv. Under andra världskriget kom hans "Den frihet väl kan bära" ut och den retade gallfeber på tyskarna och blev genast beslagtagen. Lindemann fick fly hals över huvud till Sverige år 1944.

"Den frihet väl kan bära" handlar om svenskarnas ockupation av Bornholm år 1658 och upproret mot dem (som lyckades- den svenske guvernören sköts ihjäl och Bornholm blev fritt redan i slutet på samma år). Upprorets huvudmän var Jens Kofoed och Poul Ancher. Lindemanns bok är mycket spännande att läsa. Romanen måste ha varit en brandfackla på sin tid."Medan näktergalen sjunger" är en verkligt trevlig trädgårds/naturbok med många iakttagelser och funderingar- Lindemann refererar också till litteraturens värld. Boken är årstidsindelad och har underrubriker- det är lätt att läsa.

" På vårarna kunde man se små gäddor stå mellan vajande, grön vass; mört, sutare och abborrar pilade i småstim över bottnen, och sorkarna plumsade i vattnet några meter ifrån en och gömde sig med huvudena tryckta mot stranden strax ovanför ytan, liksom hjältinnan i Rosamond Lehmanns "Dusty Answer".

"Ifall ni frågar en trädgårdsmästare, vilken månad som är bäst i trädgården, kommer han att svara: -Oktober, för då behöver det inte göras något åt gräsmattan"

En del kapitel har titlar som "När mandelträden blommar" och "Kärlek och kompost". (Och.. Charles Dickens inflytande på vår uppfattning om julvädret).

Båda dessa böcker är utgivna på Tidens förlag.

2 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

Det lokala biblioteket har minsann Gyllene länkar och Huset med det gröna trädet av Kelvin Lindemann.
Dem ska jag bära hem. Tack för tipset, Ingrid!

Ingrid sa...

Mrs C: Så trevligt att dessa böcker inte blivit utgallrade. Jag känner igen titeln "Huset med det gröna trädet"....