lördag 19 augusti 2017

Möte med Arvid Järnefelt

Arvid Järnefelt (1861-1932). Tavlan är målad av brodern Eero Järnefelt (1888).

Han var kanske mera konstnär än författare, Arvid Järnefelt (född i Sankt Petersburg och död i Helsingfors) men det är ändå som författare som han gjorde sitt namn och han var både produktiv och mångsidig. Ett omväxlande liv fick/skapade han också. Idag är hans böcker svåra att få tag på (åtminstone de svenska versionerna)- biblioteken har gallrat friskt och trots en nyutgivning av romanen "Mina föräldrars roman" år 1989 är exemplaren få. Jag är därför mycket glad över att ha fått stifta bekantskap med Järnefelts författarskap i Helge Åkerhielms antologi " Brott från hela världen". Titeln på novellen jag har läst är "Huliganen" och det är en berättelse med stor psykologisk inblick och spännande handling. Huliganen heter Ranssu och han är en odåga av första klass - men som så många av hans slag besitter han stor charm och utstrålning. Kvinnorna faller som mogna frukter och syster Margit på ortens sjukhus är inget undantag därvidlag. Det är kusligt att följa utvecklingen i den här historien som innehåller både omöjlig och möjlig attraktion, slagsmål, fylla och ond bråd död. I centrum står förutom syster Margit och Ranssu även den stelbente länsmannen  Kuusinen. Triangeldramat har många vridningar och även om slutet ger "facit" så fortsätter man som läsare att grunna och fundera. En mästerligt skriven berättelse och jag vill gärna läsa mer av Arvid Järnefelt.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Minns inte om jag läst honom, ska kolla om något finns bland böcker jag fick av min mor, Annas är Stadsbiblioteket i Göteborg duktig på finska böcker, både gamla och helt nya.

Hanneles bokparadis sa...

hans bok Fosterland har jag i alla fall, intressant att skrevs 1893 när Finland inte ens var självständig utan under Ryssland.

Ingrid sa...

Hannele: över huvud taget en intressant författare. Som jag förstår det var han produktiv i olika omgångar. Synd att hans böcker är så svåra att få tag på. ( åtminstone på svenska).

Hanneles bokparadis sa...

Mina föräldrars roman D. 1/2/3 (översättning av Thomas Warburton) finns i Göteborgs stadsbibliotekets magasin.

Ingrid sa...

Så bra att biblioteket i Gbg har behållit dessa böcker. I Malmö finns de inte. Bara att beklaga.