fredag 24 februari 2012

Med Claudio Magris som inspirationskälla

Magris bok om Donau kan man läsa om och om igen och alltid hitta något nytt att fördjupa sig i- och lära mera om. I ett avsnitt skriver han om en TV-serie som han ser i Ungern "Familjen Glembaj". När jag letar vidare visar det sig att serien baserar sig på en trilogi skriven mellan 1926 och 1930 - författaren hette Miroslav Krleza (1893-1981) och han var från Kroatien.

Krleza växte upp under det habsburgska väldet och tvingades vara med och strida under första världskriget (på östfronten). Om sina upplevelser och tankar skrev han i novellsamlingen "Den kroatiske guden Mars". Flera av Krlezas böcker har blivit översatta till svenska- här några av dem


Återkomsten 1963
Begravning i Theresienburg och andra noveller 1979 (Panache-serien)
Utan mig 1982


Jag läser att så gott som hela Krlezas författarskap är "en uppgörelse med det förflutna och/eller en kommentar till nutidens politiska och sociala händelser."

2 kommentarer:

Bodil Z sa...

Tack för detta, Ingrid! Jag tar det som en direkt uppmaning till mig att läsa Krleža som jag förstås ofta hört talas om här i hans födelsestad.

Ingrid sa...

Bodil: Jag tänkte på dig när jag läste att Krleza var från Kroatien. Jag har börjat läsa lite i "Die Glembays" som jag fick med posten idag (gammalt antikvariskt exemplar).