måndag 27 februari 2012

Pulitzerpriset x 2

Den amerikanska författarinnan och historikern Margaret Leech tilldelades det prestigefyllda Pulitzerpriset två gånger om- dels för "Reveille in Washington" år 1942 och sedan också för "In the Days of McKinley" år 1960. Båda böckerna blev bortglömda men New York Review of Books har låtit trycka upp "Reveille in Washington" i en ny utgåva.



Just den här boken var en stor inspiration för David McCullough - han lär ha sagt att efter att ha läst "Reveille in Washington" bestämde han sig för att ägna sig åt ämnet historia. Som de flesta fackböcker är den ingenting man läser på ett par timmar- det är koncentrerad textmassa och många detaljer. Man vill inte missa något viktigt så det gäller att vara koncentrerad.



I år torde läsningen av det här mästerverket (för det får man nog säga att det är) vara extra aktuell. Det är 150 år sedan det amerikanska inbördeskriget härjade (1861-65) och efterverkningarna av all den förödelsen lever man med än i dag. Veckans TLS (Times Literary Supplement) har som huvudrubrik "How exactly should we celebrate our Civil War?" Inte är det något att fira men väl att minnas. År 1862 bjöd på ett otal gräsliga slag och det gick mycket illa för nord-staterna för det mesta. Vändpunkten kom först år 1863 med Gettysburg.



Washington stod i fokus under hela kriget- det låg som en ö mittemellan norr och söder och det var här arméerna samlades och marscherade (väldigt ofta i lervälling). Det var också nu som Washington blev till något mera än en småstad.



Washington DC 1874


" In the course of a few years Washington will be very much changed from its present condition of filth and uncleanliness; pavements will be added to the streets and the stimulus of a population free and increasing, and of enlarging business interests, will work such a revolution as slavery never dreamed of." (skrivet av en soldat från Massachusetts, mars 1863).

Inga kommentarer: