Keats grav i Rom (lånat foto).
Den som letar efter böcker av Adolf Hellman på sitt kommunala bibliotek lär bli besviken. Här har det gallrats och möjligen också kastats bort hej vilt. Det är tur att det finns antikvariat.
Adolf Hellman (1893-1968) började sin bana som konstnär men så småningom blev han också författare, en flanör som såg det som andra bara gick förbi. Världen, eller kanske snarare ritbordet, kom att bli hans hem (Hallmans ritbord var hopfällbart och litet och således lätt att transportera). Oslo, Paris, Köpenhamn, New York, Rom.....han var där och han upphöjde flanerandet till en alldeles speciell slags litteratur. " Där människoansikten, utlagda varor, skyltfönster, kaféterrasser, järnvägar, bilar, träd förvandlas till likaberättigade bokstäver som tillsammans bildar ord, meningar och sidor i en ständigt föränderlig bok" (Citat: Franz Hessel). Hallmans förhållande till Sverige (eller som han kallade hemlandet "gökmassivet") var inte gott - han ogillade starkt flockmentalitet och kände i stället för de personer som valde att gå sin egen väg.
Hallman var flitig både som tecknare/illustratör och skribent - för den som är intresserad finns det mycket att botanisera i. Från min egen hylla har jag plockat ner " På barer och bakgator" en samling av Hallmans reportage som tagits fram av Stig Hansén och Clas Thor. Boken är utgiven på Ordfronts förlag 1989.
Adolf Hallman dog i Rom och ligger begraven på den protestantiska kyrkogården- Il Cimitero Acattolica di Roma- där även Keats och Shelley fått den sista vilan.
A Man on the Inside
49 minuter sedan
2 kommentarer:
dog så ung
Hannele: Keats, Shelley, Byron...
Skicka en kommentar