måndag 7 oktober 2013

Weimarrepubliken: arkitekturen

 Fotot är lånat från Bundesarchiv

Erich Mendelsohn var en av tidens mest omtalade arkitekter. Här ovan hans skapelse "Einsteinturm" som finns att beskåda fortfarande i Potsdam (Einsteinturm var byggt för att vara ett observatorium).

" Between two poles- the rational and the irrational move my nature, my life, and work", sa arkitekten. År 1920 skapades tornet och det var tänkt att illustrera mystiken i Einstens universum. Albert Einstein var nöjd med resultatet och hans kommentar blev kort och gott "Organisch".

Mendelsohn lämnade Tyskland för alltid år 1933. Han tillbringade sina sista år i USA där han dog år 1953.Bauhaus-byggnad i Dessau - färdigställd år 1926 av Gropius. (Fotot är lånat) och den kanske allra mest kända byggnaden som uppfördes under tiden för Weimarrepubliken. Här är det de raka linjerna som är helt förhärskande- i motsats till Mendelsohns mera "kurviga" konstruktion i Potsdam. Klassiskt och geometriskt är väl de adjektiv som bäst kan beskriva stilen.

"The artist is the craftsman in its highest form."

En annan mycket känd arkitekt under den här tiden var Walter Gropius (han är också känd för att ha varit gift med Alma Mahler mellan 1915 och 1920). Även Gropius tvingades lämna Tyskland- året var 1934. Då hade nazisterna uttryckt sitt starka missnöje över hans stil ett tag. Gropius kom att bosätta sig i USA. Han dog i Boston, Massachusetts år 1969.

Marcel Breuer var även han arkitekt men också möbelformgivare. Här ovan en stol i typisk Bauhaus-stil. Breuer tvingades lämna Tyskland under 1930-talet och han dog i USA år 1981.

Allt detta kan man läsa om i Peter Gays bok "Weimar Culture".

6 kommentarer:

Kurt sa...

Dansk TV sänder ju många arkitekturprogram, tidigare i år sände serien "Enestående nordiske huse" (SVT är medproducent), just om hur Bauhaus funktionalismen modifierades när den flyttades till Norden.

Ingrid sa...

Kurt: Jag önskar att jag kunde se dansk TV men har inte den möjligheten i mitt abonnemang. Fina program, säkerligen. Kanske kommer de också på svensk TV. Jag hoppas. Jag har dock möjlighet att se fina Joseph Frank-hus bara någon kilometer bort och även hus av Alfred Grenander.

Kurt sa...

Dansk TV lägger ut alla program de gör själva på nätet, så man kan se dem där, eller naturligtvis välja att ladda ned dem lokalt och se dem när man vill, mycket bra.

Ingrid sa...

Kurt: Det var förnämligt och jag skulle så gärna vilja se de här programmen- tyvärr bor jag i en kommun med en usel bredbandspolicy (det är inte många som har snabb uppkoppling här)- så jag får avstå till dess att förutsättningarna ändras (det kommer de att göra om något år... tror man tralala).

Kurt sa...

Jag har inte heller så snabbt internet att jag kan se live utan avbrott, därför väljer jag att ladda ned alla TV-program och se dem lokalt i stället, då har det ingen betydelse hur lång tid det tar att ladda ned ett program! Det är inte speciellt komplicerat att ladda ned TV-program och se dem lokalt när jag vill, många program ligger ju bara ute någon vecka, men jag kanske vill se dem om någon månad!

Ingrid sa...

Kurt: Hmmm, jo, jag ska försöka anstränga mig...