måndag 12 december 2011

The Raj- några lästips

Under 80-talet visades en väldigt fin engelsk produktion av Paul Scotts kända Raj-kvartett på svensk TV. Serien finns att få på DVD om man inte vill läsa böckerna. "The Raj Quartet" handlar om de sista åren av brittiskt styre i Indien och Raj-kvartetten sjuder av konflikter under ytan. Scott har dessutom tecknat en lång rad fina personporträtt. (Rajkvartetten finns i svensk översattning.)


E.M. Forsters "A Passage to India" blev till film den också men boken ska man inte missa. Indiskt 20-tal och "A Passage to India" har blivit utsedd (av Time Magazine) till en av de hundra bästa engelskspråkiga romanerna mellan 1923 och 2005.( Den har blivit översatt till svenska.)Ännu en roman om de sista åren av "The Raj"- av en numera bortglömd författare: Philip Masons (eller Woodruff) "Wild Sweet Witch". Just den här boken har inte blivit översatt till svenska.


Flora Annie Steel skrev många böcker om Indien (varav en hel del barnböcker). "On the Face of the Waters" beskriver Sepoy-upproret (1857-1858). Tyvärr har den här romanen inte översatts till svenska (den kom ut 1896), men det finns en novellsamling av F A Steel på vårt språk (men mycket gammal översättning.....).

Jag har inte läst något alls av Flora Annie Steel men är mycket nyfiken på "On the Face of the Waters".


De gamla gudarna : indiska noveller / af Flora Annie Steel ; bemyndigad öfversättning af Maria Ronge
Steel, Flora Annie (författare)
Stockholm : Wahlström & Widstrand, 1904
Svenska 204 s.Inga kommentarer: