tisdag 13 december 2011

Så många böcker... så lite tid....

Förutom mina tre fjärrlånade "gamlingar" har jag tillfört läshögen ett par (mestadels bättre begagnade) böcker till. Prioritering var väl ordet. Vilket är viktigast- att städa eller att läsa? Svaret är givet trots att det är husdjurets "fälletid".

Hanan al-Shaykhs "Women of Sand and Myrrh" finns översatt till svenska "Kvinnorna från myrrans land" (och den går att få tag på via nätbokhandeln och biblioteken)- en berättelse om fyra kvinnor från olika sociala och kulturella bakgrunder. Romanen blev förbjuden i Egypten- den är tydligen ganska frispråkig. Nu högt i min läshög.

Nobelpristagare är alltid aktuella- och jag har länge velat läsa Mahfouz Kairo-trilogi. Första delen "Palace Walk" hittade jag i begagnat skick men den finns att låna i svensk översättning på många bibliotek. ("Längtans slott", tror jag att den heter). Mahfouz är verkligen en gudabenådad berättare- jag ser mycket fram emot de tre romanerna.

Mordgåtor brukar inte tillhöra min favoritlektyr men det finns undantag. Den spanska författarinnan Dulce Chacóns "Himlar av lera" har getts ut av Gavrilo förlag- och spansk litteratur i svensk översättning råder det en skriande brist på- då var det extra frestande att slå till. "Himlar av lera" bör vara så mycket mera än ett kriminalfall- en "roman om herrskap och tjänstefolk, vinnare och förlorare, hat och kärlek"- läser jag på bokens baksida. Dulce Chacón finns också översatt till engelska- en intressant författarinna (tyvärr alltför tidigt bortgången) som jag tänker skriva mer om så småningom.

Deckare i Chandlerstil- så beskrivs polske Marek Krajewskis "Breslauserie" (fem hela böcker). Här rör vi oss i 30-talet och i den gamla tyska staden Breslau (som blev polsk efter 1945). Det känns spännande med de gamla miljöerna. Vi får väl se hur den här tillbakablicken faller mig på läppen. Nyfiken är jag.

7 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

hihi, jag har gett upp, tänker inte ens försöka hinna med allt :)

Ingrid sa...

Hannele: Nej, stressa tänker jag inte göra :-)

Nattens bibliotek sa...

Himlar av lera den boken har jag faktiskt och började på den men av någon anlednings avslutade jag den aldrig.jag kommer inte ens ihåg om den var bra. Så illa kan det vara ibland.

Ingrid sa...

Nattens bibliotek: Det är en bra bok men den kräver en väldig koncentration. Jag tyckte att det blev jobbigt med så många olika personer i handlingen. Men- klart läsvärd, tycker jag.

Anonym sa...

Du är mästare på att hitta intressanta böcker!

enligt O sa...

Har Women of sand and myrrh i min iPad, hade glömt bort den. Tack för påminnelsen!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Tack ska du ha! Nu blev jag glad.

Enligt O: Jag har precis börjat läsa Hanan al- Shaykhs bok- den verkar mycket bra.