tisdag 27 december 2011

Audrey Lilian Barker

Det är verkligen inte lätt att hitta information om A.L. (Audrey Lilian) Barker 1918-2002. Hon var en engelsk författarinna och mest känd blev hon för sina noveller även om hon skrev romaner också. Tio novellsamlingar och elva romaner blev det i allt. År 1947 tilldelades hon Somerset Maugham-priset för novellsamlingen "Innocents". Hennes roman "John Brown's Body" hamnade på korta listan för Booker-priset år1970.

"Innocents" översattes till svenska och fick titeln "De oskuldsfulla". (utgiven av Bonniers förlag i Panache-serien). Jag har läst de åtta novellerna i samlingen och det var verkligen mycket välskrivet och med en mycket speciell "touche".

Samtliga dessa åtta noveller beskriver vändpunkter, kriser i huvudpersonernas liv. "Ingen väg tillbaka" - ett avgörande och slutgiltigt ögonblick avslutar berättelserna. Det är omvälvande och ofta också makabert. Ms Barker är inte rädd för det obehagliga och svåra. Kuslig stämning är bara förnamnet.... En pojke blir vittne till en drunkningsolycka, en ung flicka blir med en gång varse att människor inte är att lita på, ett pojkstreck får hemska konsekvenser.....

Det här är noveller som inte lämnar någon oberörd. Mycket läsvärt.

A.L. Barkers böcker är svåra att få tag på idag men förlaget Faber & Faber har skapat en kategori "Faber Finds" för bortglömda böcker. Idag finns över 700 titlar upptryckta- av gammalt och bortglömt. Så bra! Faber Finds for lost books har en egen blogg också.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

ännu ett spännande tips

Läst, sett & hört sa...

mellandagskalender! finns åtminstone på ett bibliotek inte så långt borta.
god fortsättning på helgen, Ingrid

Ingrid sa...

Hannele: Jag tyckte att novellerna var både ovanliga och bra!

Mrs C: Jo, lite mellandagskalender blev det kanske :-) Jag blev väldigt förtjust i de här novellerna- tänkvärda och som sagt- kusliga... god fortsättning till dig också fru C!!