måndag 5 december 2011

Julkalender 5: Konsten att överleva

Så kallat diorama (tittskåp) över Leningrads belägring


To ward off the awful spider's paw
creeping
Over marble of any human sacred place,
To save the world, the planet
from this plague -
That's humanism!
And that is what we are keeping.


Vera Inber


Vera Inber (1890-1972) överlevde Leningrads belägring- och skrev om den i en dagbok, som finns översatt till svenska- liksom flera andra av hennes verk. Mest känd är hon kanske för sina novellsamlingar till exempel "Månens död" -även här beskrivs fasorna som Leningrads befolkning fick utstå under de 900 dagarna. "Månens död" recenserades i Bonniers Litterära Magasin (BLM) nr 1 år 1946 av ingen mindre än Margit Abenius som bland annat sa så här :"Även länge efter det man glömt vad Vera Inber berättat kommer man att minnas hur hon berättade det."


På biblioteken finns en hel del att hitta av Vera Inber. "Näktergalen och rosen" från 1931 , till exempel med förord av Anders Österling.


Näktergalen och rosen : noveller / Vera Inber ; med inledning av Anders Österling ; valda och översatta från ryskan av Josef Riwkin och Daniel Brick
Inber, Vera Michajlovna, 1890-1972 (författare)
Österling, Anders, 1884-1981 (förord)
Brick, Daniel, 1903-1987 (översättare)
Stockholm : Bonnier, 1931

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack än en gång för denna sida! Det finns alltid så mycket att lära här. (Jag bara två böcker av journalisten Barbro Alving fick, jag tror hon är okänd i Tyskland. Inga romaner - men dagböcker. Underbart att lära sig svenska^^.)
"Julkalender", det är en bra idé!

Ingrid sa...

Tack Klemperer för vänliga ord. Barbro Alvings böcker har jag en del av i mina hyllor. En odödlig skribent. Din svenska är mycket bra!